ХДЗ у Сабору тражи оставке Милановића и владе

Танјуг
ХДЗ у Сабору тражи оставке Милановића и владе

Загреб - Клуб најутицајније опозиционе ХДЗ-а у Сабору затражио је данас од премијера Зорана Милановића и владе да поднесу оставке “како би грађанима омогућили да од уласка Хрватске у ЕУ имају користи, а не само штету и срамоту”.

Захтјев за оставкама изрекао је Жељко Рајнер, а након паузе коју је тражио његов Клуб очекујући да се Сабору обрати премијер и заступницима и јавности објасни зашто влада, упркос најавама, није на јучерашњој сједници утврдила измјене закона о европском налогу за хапшење, тзв. “Лекс Перковић”.

Влада је Европској комисији у “нон паперу” најавила да ће тај закон ускладити с европским захтјевима у најбржој процедури, али се тај документ ипак, јуче није нашао на сједници тог извршног тијела.

“Премијер и влада злоупотребљавају стрпљење Сабора, грађана и ЕУ. Будући да су показали како нису способни да воде земљу, позивам их да, ако им је имало стало до хрватских грађана, поднесу оставке, како би грађани имали користи од уласка у ЕУ, а не само штету и срамоту”, рекао је Рајнер.

Владу и премијера оптужио је за “превртљив, дволичан, циничан и арогантан став према европским институцијама”, а закључио је и да се “сад види да њихови циљеви нису били проевропски”.

“Хрватска је политички отишла с Балкана, али, на жалост, Балкан је остао дубоко у срцима неких”, рекао је Рајнер.

Упозорио је и да су њемачки медији коментарисали како је Хрватска, од узора, постала застрашујући примјер другим земљама у регион.

“Штета какву Хрватској нико није нанио од рата очито ће имати утицаја и на друге земље у регион”, поручио Рајнер.

Захтјеву се придружила и независна посланица и бивша премијерка Јадранка Косор која је рекла да је закон о европској потјерници измијењен три дана прије уласка Хрваске у ЕУ, односно да је Хрватска једно примијенила, а другачије се понаша.

Косорова је подсјетила да је тражила да се укине временска одредница у спорном закону, али да је саборска већина одлучила да се о њему не расправља, гурнувши га, како је рекла на 85. мјесто дневног реда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана