ХДЗ тражи 6,5 милиона евра од Санадера

Агенције
ХДЗ тражи 6,5 милиона евра од Санадера

Загреб - Хрватска демократска заједница тражи одштету од 6,5 милиона евра од бившег лидера те странке Иве Санадера и троје његових сарадника, због нарушавања репутације.

У наставку суђења Санадеру у случају "Фими медија", правни заступник ХДЗ-а Владимир Терешак затражио је накнаду штете у износу од 50 милиона куна (око 6,5 милиона евра) од бившег предсједника странке и троје његових сарадника.

Правни заступник странке поставио је имовински захтјев због материјалне и репутацијске штете у име ХДЗ-а, изјашњавајући се о незнатно измијењеној оптужници у највећој корупцијској афери у хрватској политици.

Терешак је рекао да из доказа и исказа свједока у случају "Фими медија" произлази да су Санадер и остали бивши ХДЗ-ови функционери "дјеловали изван својих овлашћења" и да су њихове кажњиве радње приписане ХДЗ-у.

- Да странка има право да постави овакав захтјев произлази и из праксе Европског суда за људска права - рекао је Терешак, појашњавајући да је ХДЗ, као жртва и оштећени, подвргнут кривичном прогону.

- На тај начин странка трпи штету, јер јој се ставља на терет прибављање противправне имовинске користи - тврди Терешак и тражи да суд блокира имовину Санадера и његових сарадника, да би била обезбијеђена исплата тражене одштете ХДЗ-у.

Посљедњим измјенама оптужнице износ који је ХДЗ, наводно, извукао из државних институција и фирми умањен је са 31,6 на 30,25 милиона куна. Санадер је поновно устврдио му се суди у монтираном поступку, што, како је рекао, доказује и Терешаков исказ, пренијеле су агенције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана