ХДЗ пристао на захтјеве Моста, могућа коалиција

Танјуг
ХДЗ пристао на захтјеве Моста, могућа коалиција

Загреб - Предсједник ХДЗ Томислав Карамарко изјавио је да је Домољубна коалиција, коју предводи ХДЗ, позитивно одговорила на захтјеве Моста.

Он је навео да је предложио формирање коалиционе владе с том политичком странком.

"Позитивно смо одговорили на захтјеве Моста. Што се тиче трипартитне владе, она је нереална по одлуци Социјалдемократске партије и њихових коалиционих партнера, а ми предлажемо да идемо у коалициону владу с Мостом", изјавио је Карамарко послије седнице Председништва ХДЗ и лидера коалиционих странака Домољубне коалиције.

С обзиром на све реформе које чекају Хрватску, Карамарко је позвао на консензус и сарадњу са свим лијевим опцијама у политичком спектру, па и са СДП, пренијела је Хина.

Он је истакао да су у Домољубној коалицији потпуно отворени за све опције које ће довести до што скоријег рјешења проблема и изласка из "слепе улице у којој се налазимо" јер, како је оцјенио, хрватски грађани више немају стрпљења за то.

"Што прије треба да се формира саборска већина и Влада која ће се почети борити с проблемима који су велики и у великом броју оптерећују грађане", рекао је Карамарко.

Карамарко, међутим, није прецизирао да је ли спреман да одустане од мјеста премијера, рекавши само да су спремни да разговарају и о тој опцији.

Истовремено, предсједник СДП Зоран Милановић је рекао да је формирање широког трипартитног савеза у овом тренутку неодрживо, али да подржава наставак билатералних разговора између коалиције "Хрватска расте", коју предводе социјалдемократи, и Моста.

"Увјерен сам да у тренутном односу политичких снага коалиција Хрватска расте, проширена с партнерима који су дали подршку за формирање саборске већине и нове хрватске Владе, може у сарадњи с Мостом да обезбједи све претпоставке за политички стабилну Хрватску, што је засигурно и темељни предуслов за наставак реформи и позитивних привредних трендова", истакао је Милановић у одговору Мосту.

Он је закључио да "Хрватској треба стабилна Влада са чврстом подршком у Сабору, коју ће водити особа с изборним легитимитетом".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана