ХДЗ-ов функционер лајковао усташки поклич

Агенције
ХДЗ-ов функционер лајковао усташки поклич

ЗАГРЕБ - Донедавни посланик владајућег ХДЗ у хрватском парламенту и начелник Општине Ругвица, Мато Чичак, изразио је симпатије према усташком поздраву "за дом спремни" тако што је лајковао на друштвеној мрежи Фацебоок статус извјесног Ивана Свибовеца, који је 19. августа поставио пост са тим покличем, пише хрватски портал Index.

Све то се, наводи портал, догодило у ширем контексту полемике о пресуди овом усташком поздраву, који је обиљежио и концерт пјевача, који глорификује усташтво у својим пјесмама, Марка Перковића Томпсона у Сплиту вече уочи Дана побједе и домовинске захвалности и организованих напада на хрватске грађане српске националнности.

На питање Index-а зашто је лајковао статус са усташким поздавом, Чичак је рекао да је то наводно урадио случајно не знајући шта чини.

"Искрено, нисам видио шта сам лајковао. У гужви сам нехотице притиснуо лајк, убудуће ћу бити опрезнији", одговорио је Чичак, који је тренутно службено ван Хрватске.

Упитан какав је његов став о том усташком поздрву, Чичак каже да се "савремена хрватска држава заснива на вриједностима Домовинског рата, жртви и храбрости хрватских бранитеља те учењу др. Фрање Туђмана, а нипошто не на насљеђу било којег тоталитарног режима или пропалих идеологија".

Иначе, овај ХДЗ-овац је недавно био у жижи јавности због отказивања концерта певача Мирослава Шкоре у Рудвици , након што се овај кандидовао за председника Хрватске на сљедећим изборима.

Он сматра да неко ко одлучи да се бави политиком, као што је то учинио Шкоро, не би требало да буде плаћен из општинског буџета да би имао свој политички наступ.

Index подсјећа да је Чичак тек један у низу ХДЗ-оваца који изражавају симпатије за усташе и НДХ. 

Медији су недавно извјестии да је и ХДЗ-ов посланик, бивши министар управе и политички секретар странке, Ловро Кушчевић, у својој вили на Брачу, коју је изнајмљивао туристима, држао слику усташког поглавника Анте Павелића. 

Кушчевић се бранио тврдњом да то није фотографија Павелићева, него слика неког његовог "деде или прађеде". 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана