ХДЗ на ногама због Пуповца

Агенције
ХДЗ на ногама због Пуповца

Загреб - Још нема информација о томе да ли ће Самостална демократска српска странка (СДСС) Милорада Пуповца напустити владајућу коалицију, што ће се далеко мање одразити на лидера те странке него на премијера и предсједника ХДЗ-а Андреја Пленковића, али је упркос томе дио владајуће странке у Хрватској на ногама, пишу хрватски портали.

Портал “Дневно”, позивајући се на тврдње добро упућеног извора из владајуће странке, пише да су ХДЗ-овци заиста на ногама. Исти извор каже да Пленковић нема контролу над дијелом побуњеника који су Пуповчеву реторику, након напада на Србе у Уздољу, код Книна, искористили као својеврсни удар на њега.

Да се Пленковић заиста одлучи на раскид сарадње са СДСС-ом, он би поентирао и пред ХДЗ-овим бирачким тијелом, па је стога кључно питање зашто премијер то не учини, пита портал.

Посебно, како је наведено, када се зна да одлазак тројице представника српске националне мањине из коалиције не би угрозио стабилност Владе.

- Али, Пленковић Пуповца штити због властитог имиџа, јер Хрватска ускоро преузима предсједање ЕУ. Шеф СДСС-а запријетио му је да би његово избацивање из владајућег каравана резултовало угрожавањем угледа Хрватске, а премијер од тога озбиљно зазире - наведено је у тексту.

Лако ће, кажу, Пленковић примирити ситне играче у коалицији, далеко већи проблем пријети му из ХДЗ-ове деснице.

Изгледа, додато ге, да и поједини министри, када је ријеч о Пуповцу, отказују сарадњу и отимају се контроли. Наиме, прије неколико седмица ветеранска удружења оптужиле су Пуповца да дестабилизује хрватску државу и позвала су институције да га истраже, процесуирају или адекватно казне због говора мржње и повреде угледа Хрватске.

Потом је на Пленковићеву адресу стигао захтјев “Хвидре”, иза које стоји ХДЗ-ов заступник Јосип Ђакић. Из овог удружења ветерана су отишли корак даље па су од премијера затражили раскидање коалиције са СДСС-ом.

Нимало безначајна није ни подршка министра бранитеља ХДЗ-овог Томе Медведа, који се усагласио с бранитељским захтјевима у вези с тим да Пуповчев наводни говор мржње треба санкционисати.

- Притисак на Пленковића очигледно се интензивира, томе су се придружили и ХДЗ-овци, посебно ако се узму у обзир поруке “Хвидра” иза којих стоји Ђакић - наведено је у тексту.

Иначе, Јосип Ђакић је отац Ивана Ђакића, који ове године православни Божић суграђанима Србима “честитао” фотографијом из НДХ која приказује усташу који у рукама држи одсјечену српску главу.

С друге стране, у дијелу ХДЗ постоји сумња да Пленковић и Пуповац имају тајни план којим би обојица могли поентирати.

Наиме, Пуповац би ускоро самоиницијативно могао напустити владајућу коалицију, градећи тиме стабилност у властитој странци и међу властитим бирачима, а Пленковић ће у томе поентирати пред европским званичницима јер га није отјерао, али ће га лакше критиковати као некога с киме више не сарађује.

 

Пријетећи графити

На улазу у Церане Доње, родно село предсједника СДСС-а Милорада Пуповца, преко табле са именом села неко је написао: “Убиј Србина” и на стуб у близини залијепио плакат са Пуповчевом сликом, на којем га назива “великосрпским луђаком”, који врши терор над цијелом Хрватском.

На плакату са сликом Пуповца написано је: “Терор великосрпскога луђака над цијелом Хрватском посљедица је болесне Пленковићеве политике истјеривања екстремизма, клерофашизма и национализма из ХДЗ-а и Хрватске”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана