ХДЗ и ХСП стоје иза организатора протеста против ћирилице

Агенције
ХДЗ и ХСП стоје иза организатора протеста против ћирилице

Вуковар - Вуковар је данас освануо облијепљен плакатима којима се поручује да ХДЗ и ХСП стоје иза 300 ветеранских удружања - организатора протестног скупа против увођења ћирилице као службеног писма у овом граду, преносе агенције.

На плакату се налази фотографија са састанка Штаба за одбрану овог града и поставља питање ко стоји иза удружења ветерана.

На плакату пише да се, иако тврде да иза Штаба не стоји ниједна странка, на фотографији са састанка удружења ветерана налазе званичници ХДЗ-а Иван Пенава, Дамир Барна, Филип Караула, као и одборници из редова ХСП-а Игор Гаврић и Роберт Рапан.

- Знате ли да је водство штаба непосредно прије протеста у Вуковару било на “инструкцијама” код жупана Боже Галића из ХДЗ-а? Не дајмо да нас користе у предизборне сврхе - пише на плакату.

Плакат је ноћас објавила Грађанска акција на “Фејсбук” страници, а јутрос се захвалила, како су навели, вуковарским пријатељима за одлично изведену акцију.

Удружења ветерана организовала су јуче у Загребу скуп под називом “Не ћирилици у Хрватској” на којем се окупило 20.000 људи.

Са скупа је упућен захтјев Влади Хрватске да хитно промијени уставни закон о правима националних мањина и да се Вуковар до 18. новембра прогласи “градом трајног пијетета у којем никад неће бити уведена ћирилица”.

Учеснике јучерашњег протеста, који су стигли из свих дијелова Хрватске, на надвожњацима и мостовима су дочекали транспаренти организације “Грађанска акција”, са поруком “Усташе и четници, марш из Лијепе наше”.

Ова организација саопштила је да их протест “Одбрана Хрватске од ћирилице” подсјећа на доба усташког вође Анте Павелића који је 1941. године у тадашњој НДХ потписао Закон о забрани ћирилице.

Шесторо приведених на протесту

Шест особа приведено током протеста против ћирилице, који је јуче одржан у Загребу.

На протесту се окупило између 20.000 и 25.000 људи, саопштила је полиција.

Двије особе су приведене због паљења бакље, двије због нарушавања јавног реда и мира, једна особа је приведена због непоштовања наређења полиције, док је шеста особа приведена због прекршаја Закона о личним исправама.

Полиција наводи да су над двије особе употребљена средства присиле.

Других инцидената, како се наводи, није било.

Милановић: Увођење ћирилице је закон

Премијер Хрватске Зоран Милановић сматра да је скуп “Не ћирилици у Хрватској” у Загребу био политички мотивисан и замишљен као протест против Владе.

Милановић је потврдио да ће двојезичне табле у Вуковару бити сигурно постављене након избора за Европски парламент.

- Закон је разум и он је изнад сваке страсти, а нарочито Устав. Он вриједи и за ћирилицу и за СДП када закасни с објављивањем финансијског извјештаја и ту нема изговора. Закон је закон и њега ћемо бранити - рекао је Милановић.

Он је за хрватске медије из Дубровника поручио да је највећи успјех у Вуковару да се поштују хрватски закони и Устав. Министар за борачка питања Предраг Матић рекао је да не подржава начин на који је протест проведен и тврди да су окупљени били политички изманипулисани.

Протест је почео пуштањем снимка извјештаја хрватског новинара Синише Главашевића из ратног Вуковара, а његов син Бојан, сада помоћник министра за борачка питања, рекао је да је било непримјерено користити овај снимак у том контексту.

- То су ратне снимке, припадају ратном контексту, а ово вријеме и контекст су потпуно другачији, поготово јер је након тога наступао пјевач Марко Перковић Томпсон - рекао је Бојан.

Он каже да су његов отац и пјевач Томпсон били на “потпуно различитим фреквенцијама”, па би због тога било коректно да су његову породицу питали да ли могу да пусте овај снимак.

- Мој отац је био прије свега новинар. Био је Вуковарац и волио је мултикултурални карактер нашег града и прилично сам сигуран да он сам не би никада стао иза ове иницијативе, поготово у овом контексту. Ћирилица ништа није крива, него људи који су донијели такав закон. Тиме што су направили узнемирили су моју породицу - рекао је Бојан Главашевић.

На скупу “Не ћирилици у Хрватској” на централном загребачком Тргу бана Јелачића по полицијским процјенама јуче се окупило 20.000 људи.

Са скупа је упућен захтјев влади Хрватске да хитно промијени уставни закон о правима националних мањина и да се Вуковар до 18. новембра прогласи “градом трајног пијетета у којем никад неће бити уведена ћирилица”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана