ХДЗ договорио нову већину, Мост за изборе

Агенције
ХДЗ договорио нову већину, Мост за изборе

Загреб - Хрватска демократска заједница (ХДЗ) има довољан број гласова за нову већину и креће у реконструкцију Владе, а нови мандатар могао би бити предсједник Сабора Жељко Реинер или министар финансија Здравко Марић.

Ово је потврдио генерални секретар ХДЗ-а Домагој Иван Милошевић, који је истакао да ће у реконструкцију Владе ХДЗ кренути након што Сабор изгласа неповјерење премијеру Тихомиру Орешковићу.

На питање шта ако остане Орешковић, Милошевић је рекао: - Мислим да ће тиме показати невјероватно неразумијевање и тврдоглавост. Позивам га да прочита демократске стандарде. Ако свако свакоме искаже неповјерење, онда је нормално да премијер понуди оставку - рекао је Милошевић.

Када ће шеф ХДЗ-а Томислав Карамарко поднијети најављену оставку на мјесту потпредсједника Владе није знао да каже. За посљедњу комбинаторику ХДЗ је наводно обезбиједио 78 гласова, тако што је придобио и неколико посланика Моста. У корист овим сазнањима хрватских медија говори и иступање трећег посланика Моста Ивана Ловриновића. Његовим одласком настављено је осипање Моста. Ловриновић заједно са још двоје посланика који су раније напустили Мост Јуром Мартиновићем и Ивицом Мишићем оснива Клуб посланика у Сабору.

Прекомпозиција већине са ХДЗ-ом на челу посљедња је у низу одлука којом се настоји ријешити највећа политичка криза у историји Хрватске. Претходно је Карамарко пристао да се повуче из Владе, али под условом да исто учине и премијер Орешковић и други потпредсједник Божо Петров. Од раних јутарњих часова Петров и Орешковић су преговарали у Банским дворима, а потом је Петров изјавио да он и Орешковић нису криви за кризу, те да је ХДЗ све подредио својим интересима.

Петров је позвао ХДЗ да у року од 24 часа скупи 76 руку за опозив премијера, да пристану да Карамарко одступи или да се иде на нове изборе. У најјачој опозиционој странци СДП-у, међутим, вјерују да Петров заправо жели нове изборе са Орешковићем на својој листи, али да не жели бити тај који ће бити крив за такву одлуку и зато то препушта Карамарку.

Истовремено, СДП је почео прикупљање потписа за распуштање парламента. За Хрватску, најмлађу чланицу ЕУ, више нема предаха, па се преговори о томе како изаћи из највеће политичке кризе воде до ситних сати. Осим тога, сваки наредни дан се очекује као дан велике одлуке - да ли влада премијера Орешковића остаје, да ли ће бити реконструисана или ће након непуних пола године бити расписани нови парламентарни избори.

Пуповац

Посланик СДСС-а Милорад Пуповац, за којег се спекулисало да би могао бити нови потпредсједник у реконструисаној Влади, демантовао је такве приче.

- Мислимо да је најбоље да се велике странке договоре о томе да се иде на пријевремене изборе, али уколико оне одлуче другачије, онда морају изнијети аргументе који могу доказати да је то одрживо рјешење - каже Пуповац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана