ХАЗУД диже споменик Јури Францетићу, усташи-антифашисти?!

Срна
ХАЗУД диже споменик Јури Францетићу, усташи-антифашисти?!

Загреб - "Хрватска академија знаности и умјетности у дијаспори" /ХАЗУД/ подићи ће спомен-обиљежје Јури Францетићу, чувеном кољачу и сараднику усташког вође Анте Павелића.

ХАЗУД најављује да ће Францетићу, којег назива "истакнутим усташом-антифашистом", подићи споменик на родној кући у Оточцу 1. јула.


На "свечаност" су позвани и предсједник Хрватске Колинда Грабар Китаровић, премијер Андреј Пленковић и предсједник Сабора Гордан Јандроковић.

ХАЗУД жели да обиљежи 105 година рођења усташког главешине Јуре Францетића, којег представља као "хрватскога политичара и легендарног војсковођу из Другог свјетског рата против удруженог италијанског и српског фашизма".

Ово удружење је већ једном подигло сличан споменик 2004. године, који је Влада Хрватске посебном одлуком уклонила.

Те године донесена је одлука да се уклоне и споменици Мили Будаку у Светом Року и Јури Францетићу у Слуњу.

Сада је ХАЗУД, након свакодневних испољавања носталгије према периоду усташке Независне Државе Хрватске, те симболима нацистичке парадржаве, у којој су масовно ситребљивани Срби, Јевреји и Роми, процијенио да је дошло вријеме да се споменик опет подигне.

"Биће занимљиво видјети да ли ће премијер Пленковић, коме је и службено упућен позив, спријечити жусташки дернекж", наводи дио портала у Хрватској.

Пленковићева влада ни до данас није уклонила споменик са усташким поздравом "За дом спремни!" из околине некадашњег концентрационог логора Јасеновац.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана