Хашки оптуженици из БиХ траже новац од Хрватске

Вечерњи лист
Хашки оптуженици из БиХ траже новац од Хрватске

Загреб - Тројица хашких оптуженика, Хрвата из БиХ, траже од Хрватске да им исплати по 51.000 евра за вријеме проведено у хашком притвору, пише данас “Вечерњи лист”.

Оптужени Берислав Пушић, Бруно Стојић и Валентин Ћорић желе да се нагоде са Хрватском, па су тај износ навели у приједлогу нагодбе коју су почетком године поднијели Општинском државном тужилаштву у Загребу.

Пушић, Стојић и Ћорић су чланови такозване “босанске шесторке”, односно бивши војни и политички челници самопроглашене Херцег-Босне оптужени за злочине против човјечности почињене у оквиру удруженог злочиначког подухвата против Бошњака и других нехрвата на подручјима БиХ које су хтјели да припоје Хрватској.

Према писању загребачког дневника, према одлуци владе бившег премијера Иве Санадера из марта 2004. “припадници Оружаних снага или тијела власти Хрватске који се темељем одлуке суда налазе у хашком притвору/затвору” имали су право на 500 евра мјесечног џепарца.

Министарство правосуђа је тај новац требало да уплаћује на притворски или затворски рачун оптужених.

Они га, међутим, нису добили, нити су знали да на то имају право, наводи лист и подсјећа да је влада садашњег премијера Зорана Милановића октобра 2012. укинула одлуку Санадерове владе.

Додаје се да за разлику од оптужених Хрвата из БиХ, генерали Анте Готовина и Младен Маркач нису тражили исплату тих заостатака.

Према информацијама “Вечерњег листа”, држава ће наводно пристати на исплату траженог новца.

Лист подсјећа да су према истој одлуци Санадерове владе, породице хашких оптуженика имале право једном мјесечно на плаћање пута и трошкова смјештаја у Хагу, а ту је одлуку потписала тадашња потпредсједница владе Јадранка Косор.

Она је изјавила да је за ту одлуку било задужено Министарство правосуђа.

Тадашњи министар правосуђа Весна Шкаре-Ожболт тврди да се новац у прво вријеме исплаћивао, а да не зна зашто се касније од тога одустало, наводи “Вечерњи лист”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана