Хашиш из Марока шверцован глисерима купљеним у Црној Гори

Агенције
Хашиш из Марока шверцован глисерима купљеним у Црној Гори

Подгорица - За међународни шверц више од тоне хашиша из Марока, преко Шпаније, Француске до Италије кориштени су глисери које је калабријска мафија Ндрангета куповала у Црној Гори, преносе агенције.

Ради се о пловилима дужине 12 метара, који су копном преношени у Ђенову, гдје су најприје адаптирани за потребе шверца, а потом су кретали за Мароко.

 За сада јавности није познат број купљених глисера, њихова марка, као ни одакле су тачно куповани у Црној Гори, из које су у Италију глисерима преко Јадрана, шверцоване цигарете током деведесетих година.

На граници између Италије и Француске, у мјесту Вентимиља, за преузимање дроге био је задужен познати калабријски шверцер дроге Салваторе ла Роса.

У организацији је учествовао и Ђузепе де Моро, син калабријског боса Рафаеле де Мора /осуђеног прошле године за убиство и шверц кокаина/, као и низ других чланова мафије из Венета и Калабрије, такође од раније познатих италијанској полицији.

Коначна дестинација хашиша био је Милано, који посљедњих година важи за једно од главних европских чворишта по питању дистрибуције опојних дрога.

У Милану су хашиш преузимали представници Ндрангете и једне породице сицилијанске Коза ностре, за потребе снабдијевања дилера у Милану, Бреши и Павији.

Ланац шверца раскринкали су италијански карабињери у сарадњи са Француском жандармеријом у операцији “Сафир”, која траје од 2009. године, а која је кулминирала у понедјељак хапшењем 13 особа и налагањем кућног притвора за три особе. У тој операцији конфискована је 1,1 тона хашиша и два килограма кокаина.

Хапшења у Венецији спровела је специјална јединица карабињера, по налогу локалног тужилаштва.

Осим Француске, у операцији је учествовала и шпанска полиција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана