Хашим Тачи ангажовао бившег адвоката Анте Готовине

Срна
Хашим Тачи ангажовао бившег адвоката Анте Готовине

Бивши косовски предсједник и некадашњи главни командант такозване ОВК, хашки оптуженик Хашим Тачи ангажовао је адвоката такође некадашњег хашког оптуженика, хрватског генерала Анте Готовине, Луку Мишетића, објављено је на сајту Специјализованих вијећа Косова у Хагу .У складу с правилом 26.

Правилника, регистар обавјештава претпретресног судију да се господину Тачију одобрава ангажовање савјетника Луке Мишетића – наводи се у обавјештењу на сајту.

У уторак је судија Специјализованих вијећа Косова са сједиштем у Хагу одобрио захтев Тачија да му буде постављен нови главни бранилац, адвокат Грегори Кихо, који је раније такође бранио Анта Готовину пред Хашким трибуналом.

Тачи се налази у хашком притвору од 5. новембра 2020. под оптужбом да је са још четири некадашња команданта ОВК, Кадријем Весељијем, Јакупом Краснићијем и Реџепом Сељимијем, починио низ ратних злочина и злоцицна против човјечности.

Сва четворица се терете за злочине у 40 мјеста у којима су људи неосновано хапшени, мучени и убијани, а за које им пријети казна доживотног затвора.

У оптужници се наводи да су кривична ђела која им се стављају на терет извршена у периоду најкасније од марта 1998. до септембра 1999. на више мјеста на Косову, као и у Кукешу и Чахану, у сјеверној Албанији.

Према наводима оптужнице, та ђела су извршили припадници ОВК против стотина цивила и особа која нису били активни учесници у непријатељствима, а жртве су махом били Срби, али и Албанци нелојални ОВК.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана