“Веритас”: Хапшење адвоката Берића - потврда све учесталијег процесуирања Срба због објава на мрежама

Срна
“Веритас”: Хапшење адвоката Берића - потврда све учесталијег процесуирања Срба због објава на мрежама

БЕОГРАД - Документационо-информациони центар “Веритас” указао је на то да и недавно хапшење у Хрватској политичара и адвоката из Београда Немање П. Берића због објаве на “Фејсбуку” представља потврду све учесталијег процесуирања Срба због објава на друштвеним мрежама.

Берић, који је родом из Уздоља са Далматинског Косова, у Србију је дошао у избјегличкој колони у августу 1995. године, а био је и бивши предсједник Скупштине општине Савски венац.

Пошто нико није реаговао на претходна хапшења Срба због прекршаја на друштвеним мрежама, у “Веритасу” вјерују да ће ово најновије хапшење Берића, имајући у виду његово занимање и политичку ангажованост, изазвати адекватну реакцију власти, струке и науке из Србије и Хрватске.

Берића /47/ је хрватска полиција ухапсила у суботу, 10. августа, на граничном прелазу Бајаково због прекршаја учињеног преко објава на друштвеним мрежама.

Према “Веритасовим” сазнањима, Берић је након хапшења на граници чекао пуних седам часова да по њега дође полицијски аутомобил којим је пребачен у Полицијску станицу у Книн.

Одатле је, уз оптужни приједлог, пребачен у Шибеник, гђе га је Прекршајно ођељење Општинског суда у Шибенику одмах осудило на казну затвора од 15 дана, коју издржава у затвору у Шибенику.

Према “Веритасовим” сазнањима, у Бериећвом родном мјесту Уздоље припадници хрватске војске су у августу 1995. године убили осам цивила који нису хтјели или могли да се придруже избјегличкој колони.

Према евиденцији “Веритаса”, ово је девето процесуирање Срба са подручја Книна, од тога два у овој години, за исти прекршај учињен преко друштвене мреже “Фејсбук”.

Сви процесуирани су и осуђени, од којих седморо на безусловне затворске казне, један на условну казну од 15 дана и један на новчану казну од 1.000 евра.

Све прекршајне пријаве поднијела је книнска полиција, а пресуде је донио Прекршајни суд у Шибенику.

Осуђени се нису жалили на изречене казне јер им у пресуди пише да жалба не одгађа извршење казне, па се плаше да би им жалба још више продужила боравак у затвору и повратак у мјеста боравка, која су у правилу изван Хрватске.

Интересантно је, истичу у “Веритасу”, да се ни о хапшењу ни о суђењу Немањи Берићу нису огласили надлежни органи - полиција и Прекршајни суд, као што су радили у свим претходним случајевима.

У саоштењу се напомиње да се ни власт, ни струка, ни наука, ни у Хрватској ни у Србији, код претходних осам хапшења нису изјашњавале о овој појави, а медији у региону углавном су преносили саопштења Полицијске управе шибенско-книнске.

“Веритас” наводи да располаже поузданом информацијом да је и Општински суд у Задру крајем јула за исти прекршај осудио двојицу Срба на новчане казне, чија имена, по њиховој молби, не објављује.

У тексту се додаје да су сви до сада осуђени Срби процесуирани за прекршај из Члана пет хрватског Закона о прекршајима против јавног реда и мира, који гласи:

“Ко на јавном мјесту извођењем, репродуковањем пјесама, музике и текстова или ношењем или истицањем симбола, текстова, слика, цртежа ремети јавни ред и мир, казниће се за прекршај новчаном казном од 700 до 4.000 евра или казном затвора до 30 дана”.

У саопштењу се напомиње да се у хрватском закону до сада свим процесуираним нигђе не помиње квалификација “из мржње објављивање садржаја на друштвеним мрежама који вријеђају националне осјећаје грађана Хрватске и величају непостојећу територијалну творевину”.

Из “Веритаса” додају да се поставља питање по којим то критеријумима полиција и прекршајне судије процјењују да је неко из мржње поставио неки садржај /текст, музику, фотографију …/ и по којим мјерилима оцењују да такви садржаји вријеђају националне осјећаје грађана Хрватске и величају непостојећу територијалну творевину

Бе­о­град­ски адво­кат Не­ма­ња Бе­рић ухап­шен је у Хр­ват­ској на гра­нич­ном пре­лазу Бајаково и спро­ве­ден су­ди­ји за пре­кр­ша­је у Ши­бе­ни­ку, ко­ји га је осу­дио на 15 да­на за­тво­ра зато што је на свом “Феј­сбук” на­ло­гу сни­мао се­бе док во­зи и пје­ва патри­от­ске пје­сме.

Адво­кат­ска ко­мо­ра Ср­би­је упу­ти­ла је до­пис Ам­ба­са­ди Ср­би­је у Хр­ват­ској тра­же­ћи ин­формације о ухап­ше­ном ко­ле­ги, те замолившу ам­ба­са­дор­а Је­ле­ну Ми­лић да оде у
Ши­беник и по­сје­ти Бе­ри­ћа ка­ко би се утвр­ди­ло због че­га је и по ком за­кон­ском осно­ву ухап­шен овај др­жа­вља­нин Ср­би­је и због че­га је на из­др­жа­ва­њу ка­зне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана