Хаос у Скопљу:: Деветоро повријеђених примљени у скопску Градску болницу

Танјуг
Хаос у Скопљу:: Деветоро повријеђених примљени у скопску Градску болницу

Скопље - Девет повређених, од којих је осам њих задобило повреду главе, епилог је вечерашњег хаоса у македонском парламенту.

Тренутно пред парламентом је мирно, али је маса грађана распоређена са стране и на задњем улазу зграде.

Повремено се чује прасак шок бомби.

Седам људи има повреде главе, а један повреду кољена и они су примљени су на Клиници за хирургију", рекла је директорка те здравствене установе Јасминка Цабуковска.

Један од њих има потрес мозга, рекла је она за Ројтерс.

МУП Македоније: Из Собрања евакуисано 30 посланика

До 20:43 сати припадници специјалне јединице који су ушли у Собрање Републике Македоније евакуисали су 30 посланика, објавило је македонско Министарство унутрашњих послова, преноси МИА.

"Данас око 18:50 сати грађани који протестују у организацији грађанске иницијативе ''За заједничку Македонију'' насилно су ушли у просторије Собрања Републике Македоније. У нарушавању јавног реда и мира повреде је задобило неколико посланика Собрања и неколико цивила", стоји у саопштењу овог министарства.

Додаје се да је "десетак полицијских службеника задобило повреде и пребачени су на скопске клинике".

Наводи се да се у оперативном штабу министарства присутни министар Агим Нухију, директор Бироа за јавну безбједност Митко Чавков, замјеник директора тог бироа Бесир Деари, помоћници министра, помоћници директора, као и остали руководиоци и чланови оперативног штаба.

Испред македонског Собрања ситуација је тренутно мирна, а унутар зграде парламента и даље се налази група грађана која подржава покрет "За заједничку Македонију", јавља МИА.

Наводи се да су грађани, који се налазе испред зграде, распоређени на бочним и задњем улазу и да је видљиво присуство полицијских и амбулантних возила. На отвореним вратима на главном улазу развијене су македонске заставе.

У македонском Собрању од шест сати поподне одвија се истинска драма, гдје су демонстранти, након што је парламентарна већина изабрала Талата Џаферија за предсједавајућег парламента, упали у зграду и напали и раскрварили главе лидера СДСМ Зорана Заева и потпредсједника те странке Дамјану Манчевском, а теже је повређен посланик Алијансе за Албанце, Зијадин Села, јавили су тамошњи медији.

Пред зградом македонског парламента чује се нешто налик на шок бомбе, јавља МИА.

Наводи се да све више људи улази у Собрање, гдје по оцијени овог медија ситуација постаје експлозивна. На снимку објављеном на сајту плусинфо.мк који је објављен на овом сајту виде се посланици који скачу са галерије.

Ројтерс је пренио да је Заев лакше повријеђен у песничењу и напомиње да је Македонија била на ивици грађанског рата током устанка мањинских Албанаца 2001, да би се потом ситуација донекле смирила уз међународно посредовање, али су међуетничке напетости остале.

Агенција наводи да је Џафери први предсједавајућег парламента у Македонији од проглашења њене независности 1991.

МИА наводи да су на првом спрату Собрања развијене македонске заставе.

Већина у македонском Собрању коју чине СДСМ Зоран Заев и албанске странке, изабрала је данас, послије прекида сједнице Талата Џаферија за предсједника парламента, а присталице покрета "За заједничку Македонију" упали су у зграду Собрања гдје их је обезбјеђење спречило да се попну степеницама у салу у којој су посланици.

Како наводи плусинфо.мк, међу демонстрантима има и људи са црним маскама на лицима који позивају народ да се попне степеницама.

Дио посланика који имају већину у парламенту и Џафери, као и новинари налазе се у прес сали, у коју демонстранти могу да уђу сваког часа.

До нерегуларног избора Џаферија дошло је пошто је председавајући Собрања Трајко Вељановски прекинуо сједницу Собрања, на чијем дневном реду није био избор новог предсједника парламента.

Међутим, предсједавање је тада преузео најстарији посланик у сали који је гласовима посланика СДСМ и албанских партија ставио на дневни ред избор предсједника Собрања, па је потом Џафери и изабран.

У сали су остали и посланици ВМРО-ДПМНЕ, бившег премијера Николе Груевског, који су узвикивали "Ово је пуч".

Како наводи МИА, "нерегуларно гласање за избор паралелног предсједавајућег" обављено након што је Вељановски објавио прекид сједнице, али су посланици СДСМ Зорана Заева и странке македонских Албанаца ДУИ остали у сали, гдје се и даље налазе и посланици ВМРО-ДПМНЕ.

Вучић апеловао на смиривање: Ово је проблем свих нас

Ово што се догађа у Македонији није више само македонски проблем, већ проблем свих нас који овде живимо, изјавио је вечерас премијер и изабрани предсједник Србије Александар Вучић и апеловао на грађане Македоније да проблеме рјешавају на миран начин.

На питање Танјуга како види ово што се догађа у Македонији и шта би била његова порука грађанима Македоније, Вучић је одговорио:

"Као председник владе Србије и као изабрани председник Републике Србије увек сам чинио све за одржавање најбољих односа између Београда и Скопља и између Србије и Македоније.

Мислим да грађани Македоније то добро знају и поштују начин на који се Република Србија односила према грађанима Македоније , али и према држави Македонији.

Веома сам забринут због свих вечерашњих догађаја и моја једина порука је, а мислим да људи у Македонији добро знају да то долази од њиховог искреног пријатеља, је да их замолим да све проблеме и несугласице рнешавају на миран начин, да, ако имам било какво право, да кажем да је смиривање ситуације сасвим сигурно у највећем интересу и Македоније и њених грађана, а све друге ствари и сви други проблеми могу да се рнешавају за преговарачким столом, на миран начин, у мирној атмосфери.

Ово више и није само македонски проблем, већ постаје проблем свих нас који овдне живимо и боље је да одмах зауставимо све проблеме, и да обезбнедимо мир и стабилност за нашу днецу.

И зато молим све у Македонији, и оне који су ми и познаници, а неки и пријатељи, али и оне које не познајем, да само разумију ову поруку као добронамјерну и да учине све да поново завладају мир и сигурност за све грађане Македоније, а у Србији ћете увек имати искреног и оданог пријатеља".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана