Хаос на граници Македоније: Један погинуо у сукобима

Танјуг
Хаос на граници Македоније: Један погинуо у сукобима

Један човјек је страдао од струјног удара, а најмање двоје људи је повређено у сукобима група миграната и избјеглица на грчко-македонској граници.

Подсјећамо, македонске власти у своју земљу пропуштају само људе из земаља погођених ратом, Сирије, Авганистана и Ирака.

Човјек, за кога се вјерује да је Мароканац, доживио је струјни удар када се попео на један вагон, паркиран испод водова под високим напоном, близу границе, рекао је портпарол грчке полиције.

Други мигранти су спустили његово тијело на земљу и покрили га чаршавом. Једна група Мароканаца је узела тијело настрадалог и из протеста кренула према граници, а грчка полиција их је зауставила сузавцем.

Мигранти из земаља које не могу да уђу у Македонију су из протеста од јуче поставили блокаду на путу и спречавају било кога да иде даље.

Користили су празну бурад, гране дрвећа и комаде метала да направе блокаду на око 120 метара од грчко-македонске границе и спречавају све Сиријце, Авганистанце и Ирачане да пређу.

Кошкања непрестано избијају између група углавном Иранаца и Пакистанаца с једне стране и већином Авганистанаца с друге стране. Једни друге гађају камењем и најмање два мушкарца су задобила повреде главе.

Грчка полиција за сузбијање демонстрација распоређена је на граници и формирала је кордоне да заштити избјеглице који чекају у једном пољу на грчкој страни да пређу у Македонију.

Македонска полиција користи сузавац да потисне демонстранте из Пакистана, Марока и Ирана. Мигранти посједују алат за сјечење жице и дио ограде је већ уништен.

Грчка је такође послала два воза у тај дио да би обезбједила превоз за мигранте који не могу да пређу границу а желе да се врате у Атину. Добровољци дјеле летке на више језика који обавијештавау мигранте о тим возовима.

Прошле суботе један 24-годишњи Мароканац је задобио тешке опекотине исто тако што је дотакао жице под високом напоном на жељезничкој станици. Његова повреда изазвала је велике протесте оних који су чекали да пређу границу.

Више од 5.000 људи разних националности налазе се сада у граничном простору код Идоменија.

Македонија је од 19. новембра увела рестрикције у пропуштању миграната по националностима а овог викенда подигла је ограду дугу три километра на граници.

Грчка је под европским притиском да ограничи прилив миграната који долазе на грчка острва из Турске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана