Хакери у посједу података око 100.000 корисника хрватског телекома "А1"

Срна
Хакери у посједу података око 100.000 корисника хрватског телекома "А1"

ЗАГРЕБ - Телеком "А1" у Хрватској пријавио је Регулаторној агенцији ХАКОМ да су хаковани лични подаци 100.000 корисника.

Из ХАКОМ-а су истакли да овај телеком има обавезу да директно обавијести све кориснике чији су лични подаци потенцијално компромитовани.

" 'А1' наводи да је прелиминарном анализом података на наведеним линковима утврђено да је ријеч о око 100.000 профила корисника са сљедећим корисничким подацима - име и презиме, адреса, ОИБ, МСИСДН, тарифна опција", навели су из ХАКОМ-а.

"А1" је поднио кривичну пријаву Полицијској управи загребачкој и обавијестио Агенцију за заштиту личних података, пренијели су хрватски медији.

Из ХАКОМ-а су истакли да из пријаве "А1" у Хрватској произлази да је на неколико службених имејл адреса тај телеком запримио имејл поруку од непознатог пошиљаоца који наводи да је овај телеком био жртва хакерског напада и да је у посједу одређене базе њихових корисника.

Главни стручњак у Одјељењу за комуникационе услуге ХАКОМ-а Весна Гашпар рекла је да ХАКОМ у овом тренутку не зна да ли је "А1" Хрватска предузео све да би заштитио своје кориснике.

Према њеним ријечима, досад није било оваквих напада, осим једног, али се радило о пуно мањој бази захваћених компромитираних особних података.

Телеком "А1" данас је објавио да су хаковани и компромитовани лични подаци око 10 одсто корисника, те тврди да понављање оваквог инцидента није могуће, као и да то није и неће утицати на пружање услуга корисницима и рачуне.

Из "А1" су истакли да ће обавијестити све кориснике који су тиме захваћени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана