Хаг осудио Србе на 1125 година

B92
Хаг осудио Србе на 1125 година

Београд - Хашки трибунал је од оснивања осудио 89 особа на 1380 година затвора, од чега највећи број чине Срби, који су осуђени на укупно 1125 година.

Сви остали заједно су осуђени на укупно 255 година.

Хрватски адвокат Жељко Олујић сматра да је Међународни суд за бившу Југославију политички суд који је кажњавао у складу са ставом политике која је говорила да су Срби највише криви, па Хрвати, а затим сви остали.

"Политика је стално била присутна и у суду, а не само у тужиаштву, које због правичности и објективног утврђивања материјалне истине није смјело бити. Управо ти недостаци довели су правду до ругла, па овај суд неће остати у историји уписан као суд правде. У њему су одлучивали политички ставови велесила" каже Олујић.

Он истиче да је на исход суђења утицало и то што су ангажоване судије из цијелог свијета које нису довољно познавале специфичност догађања на простору бивше Југославије, а да је суђење додатно отежавало дислоцираност од мјеста злочина и службени језик суда.

Хрватски адвокат Анте Нобило, који је заступао генерала ХВО Тихомира Блашкића, изјавио је да се у сваком од процесуираних предмета Међународног суда за бившу Југославију може наћи 101 замјерка.

"Хашки суд је кренуо од процјене ЦИА-е да су Срби криви 70 посто, Хрвати 20, а Бошњаци 10 и да су одржавали тај баланс који су требали покрити тројица хрватских генерала, али није испало како су архитекти то замислили по процјенама CIA-е. Али, те процjене нису проблематичне с обзиром на то да су Срби водили рат у РХ и БиХ преко марионетских држава и највећа одговорност је објективно на њима" наводи Нобило.

Од укупо 1.380 година затвора и 89 осуђених особа:
- 67 Срба, укупно 1125 година затвора
- 14 Хрвата, 183 године затвора
- петорица Бошњака, 41 годину затвора
- двојица Албанаца на 19 година
- један Македонац на 12 година

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана