Хаг оптужио и Његоша

Срна
Хаг оптужио и Његоша

Подгорица - Црногорско Министарство спољних послова наложило је свом амбасадору у Хагу да представницима Хашког трибунала предочи ставове Владе Црне Горе у вези са тврдњом тужиоца да је Петар Петровић Његош у поеми "Горски вијенац" наводно славио убијање муслимана, односно потурица, што је био "позив на етничко чишћење земље од муслимана".

Из црногорског МИП-а наводе да је амбасадор Црне Горе у Холандији Веско Гарчевић ступио у контакт са представницима Хашког трибунала и договорио састанак.

"Очекујемо потврду термина, а представницима Трибунала биће предочени ставови Владе Црне Горе у вези са изјавом тужиоца", речено је подгоричком листу "Дан" у црногорском Министарству спољних послова.

На суђењу бившем предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу у Хашком трибуналу, тужилац Катрина Густавсон је тврдила да је у "Горском вијенцу" садржан "позив на етничко чишћење земље од муслимана".

Густавсонова је опширно цитирала стихове из "Горског вијенца" током унакрсног испитивања свједока одбране Гојка Кличковића, који је у главном исказу поменуо да се Караџић, током рата у БиХ, често позивао на Његошеве стихове.

Она је цитирала дијалог владике Данила и Вука Мићуновића у којем се, у слободном преводу са енглеског, позива на "чишћење земље од невјерника" и каже да "битка неће бити окончана док ми или Турци не будемо истребљени".

По тумачењу Густавсонове, то је био "позив на етничко чишћење земље од муслимана".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана