Хаг: Издато упутство о приступу списима у посjеду Механизма

Танјуг
Хаг: Издато упутство о приступу списима у посjеду Механизма

Хаг - Механизам за међународне кривичне судове (ММКС) саопштио је да је издао упутство о приступу списима у његовом посjеду.

Како наводе, то упутство представља институционални основ за режим безбjедности информација и услова под којим им се може приступити.

Упутство о приступу, издато у петак, односи на све списе у посjеду ММКС, укључујући и неактивне списе Међународног кривичног суда за Руанду (МКСР) и Међународног кривичног суда за бившу Југославију (МКСЈ) који су пребачени у надлежност ММКС, као и списе и архиве које је створио или којима управља сам ММКС.

Списи којима и даље управља МКСЈ, укључујући и оне који се активно користе на МКСЈ, као и колекције доказног материјала у посjеду Тужилаштва, нису обухваћени Упутством о приступу.

Упутство о приступу одражава приврженост ММКС поштовању обавезе да његов рад буде отворен и транспарентан, и потврђује његову посвећеност поштовању принципа наведених у Универзалној декларацији о архивима, наводи се у саопштењу.

Упутством се истиче право јавности на приступ списима и архивима ММКС и назначују се критеријуми који се односе на захтjеве за приступ.

Уз то, Упутство о приступу је у складу с утврђеним правилима и стандардима Уједињених нација, укључујући и СТ/СГБ/2012/3, уз истовремено узимање у обзир јединствене природе правосудних списа.

У складу са Резолуцијом Савjета безбjедности 1966 (2010) и Чланом 27 свог Статута, Механизам је задужен за управљање архивама МКСР, МКСЈ И ММКС, њихово очување и омогућавање приступа, закључује се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана