Хаг: Бала ослобођен прије истека казне

Танјуг
Хаг: Бала ослобођен прије истека казне

Хаг - Предсједник Хашког трибунала Теодор Мерон одобрио је да Харадин Бала, бивши стражар у логору ОВК у Лапушнику, буде пуштен прије истека казне од 13 година затвора.

Бали, чија је казна изречена у септембру 2009. године, суђено је када и Фатмиру Лимају и Исаку Муслију, који су ослобођени оптужби.

Судије су утврдиле да је Бала "лично злостављао три заточеника и помагао другом приликом у злостављању једног од та три заточеника, да је помагао у мучењу једног заточеника и да је, заједно са једним, или можда два друга стражара ОВК, убио девет заточеника из логора на планини Бериша, 25. или 26. јула 1998. године".

У доношењу одлуке, судија Мерон је у обзир узео тежину кривичних дела као олакшавајућу околност, а породичну ситуацију осуђеног као олакшавајућу.

У одлуци, која је дјелимично повјерљива, наводи се да је Бала у затвору у Француској показао знаке рехабилитације, јер је учио француски језик и понашао се љубазно и пријатељски према другим затвореницима.

Када је у питању однос осуђеног према дјелима због којих је осуђен, Мерон је указао да то "не иде у прилог" захтјеву за пуштање на слободу прије истека казне, али је тај дио образложења одлуке редигован и недоступан јавности.

Балу су 17. фебруара 2003. године ухапсили припадници Кфора и дан касније је предат Међународном кривичном суду за бившу Југославију.

Према пракси трибунала, осуђенима може бити одобрено пуштање на слободу након што одслуже двије трећине изречене казне, у коју се урачунава време проведено у притвору.

У случају Харадина Бале, одлука је донијета у јуну ове године, уз налог да ступа на снагу 31. децембра 2012. године, под условом да се осуђени у том периоду добро влада.

С обзиром на то да није било примједби и да се француске власти нису противиле одлуци, одобрено је да Бала буде пуштен на слободу посљедњег дана прошле године, наводи се у одлуци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана