Гујон: Масакр у селу Велика један од најсвирепијих злочина на овим просторима

Танјуг
 Гујон: Масакр у селу Велика један од најсвирепијих злочина на овим просторима

БЕОГРАД - Директор Канцеларије за јавну и културну дипломатију Арно Гујон подсјетио је да се на данашњи дан 1944. године догодио један од највећих и најсвирепијих злочина на овим просторима, за вријеме Другог свјетског рата, у селу Велика на истоку Црне Горе.

-Тог 28. јула, пре тачно 80 година, припадници 7. СС добровољачке брдске дивизије Принц Еуген које су чинили Хрвати и Немци и 21. СС брдске дивизије Скендербег које су чинили Албанци, на монструозан начин извршили су масакр над преко 420 недужних и незаштићених Срба, од којих су већину чинили деца, жене и старци - написао је Гујон на свом налогу на друштвеној мрежи Икс (бивши Твитер).

Подсјетио је да је Српска православна црква 2017. године прогласила великомученицима жртве величког покоља и њихова имена уписала у диптих светих, заједно са жртвама пивског и горњеполимског краја страдалих од нацистичког терора.

-Канцеларија за јавну и културну дипломатију чији сам директор, трудиће се да сталним подсећањем на овакве свирепе злочине, спречи да се српском народу који је кроз своју историју био права жртва геноцида, данас наметне епитет геноцидности, и то од стране оних који су ове монструозне злочине и чинили - поручио је Гујон. Патријарх српски Порфирије служио је данас поводом 80 година од страдања Светих новомученика величких и горњеполимских

 Свету архијерејску литургију у Цркви Светих Кирика и Јулите у селу Велика код Плава.

Припадници злогласних њемачких дивизија Принц Еуген и 21. СС брдске Скендербег су 1944. године, на празник Светих мученика Кирика и Јулите, за само два сата у горњеполимским селима звјерски поклали или живе у ватру бацили 427 српских нејачи, дјеце, жена, стараца и осталог ненаоружаног становништва, наводи СПЦ. У покољу у Велици су, поред Нијемаца, учествовали и балисти и муслиманска милиција из Плава, Гусиња, Бихора и са Косова и Метохије. Ови нацистичко-фашистички злочини се, сразмјерно броју становника Велике и Горњег Полимља, по монструозности и брзини извршења сматрају међу најтежим у Европи током Другог свјетског рата. У селима подно Чакора није било куће у којој није страдало двоје или више укућана, а многе породице и куће су заувијек затрте. Скупштина Црне Горе усвојила је 30. јула 2022. године Резолуцију о геноциду у Пиви и Велици.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана