Груевски: Нећемо прихватити платформу створену у другој држави

Танјуг
Груевски: Нећемо прихватити платформу створену у другој држави

Скопље - Прихватање платформе створене у другој држави и на иницијативу стране владе није у складу са нормалним токовима политике у било којој земљи на свијету, изјавио је данас лидер македонске ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски додајући да ће коалиција Зорана Заева и албанских партија довести до тога да Македонци у својој земљи постану опозиција, а Албанци власт.

Груевски је рекао да су најбољи излаз пријевремени парламентарни избори.

"Замислите да у вашој држави неко донесе платформу из друге државе и послије је нека партија прихвати и каже да то сто смо рекли прије избора нема везе и сада ћемо ово да урадимо", рекао је Груевски за телевизију Пинк додајући да се нада да ће остати мирно, и да ће СДСМ престати да се поиграва са вољом народа и да га изазива.

Он је, говорећи о такозваној "Тиранској платформи", рекао да је та платформа донијета "у другој држави, у Тирани, под покровитељством владе у Тирани, односно под покровитељством премијера Едија Раме"

Према ријечима Груевског, партија Беса је навела да је иницијатива и све што се догодилу стигло од албанске владе и од премијера Раме, као и да су албанске партије из Македоније биле позване у Албанију да разговарају о платформи и да је на крају прихвате.

"Заједно су стали иза платформе осмишљене у другој држави, а односи се на нашу државу", рекао је Груевски додајући да су елементи платформе против уставни.

Наводећи да је велики број елемената платформе у суспротности са Уставом Македоње, он је навео да је народ то препознао и да види да се ради у склад са одређеним сценаријем у коме се жели да направи двонационална држава у којој ће Албанци имати једну привилеговану позицију у односу на друге етничке заједнице у Македонији.

Он је рекао да постоје двије опције за СДСМ.

Према његовим ријечима, најбољи излаз су пријевремени парламентарни избори.

"Ионако би требало да имамо локалне изборе у мају ове године. Навршава се четири године од претходних локалних избора тако да ћемо имати изборну атмосферу. То је шанса за СДСМ да изађе са платформом коју је прихватила и каже њене детаље, а ако грађани мисле да је то добро нека изађу и гласају за њу. Ако побиједе ми нећемо имати ништа против, повућићемо се у опозицију јер ће то бити одлука народа", рекао је Груевски.

Како каже, други излаз је да одустану од платформе, па ће добити подршку ВМРО-ДПМНЕ за формирање мањинске владе.

"Ми им нудимо варијанту, с обзиром да је у питању партија и вођство партије које је уцијењено и које по сваку цијену жели да дође на власт, да не уђу у власт са албанским партијама и одустану од платформе и добиће подршку ВМРО-ДПМНЕ", рекао је Груевски.

Додаје и да су СДСМ-а стигле чудне поруке које највише воде ка томе да не прихватају тако нешто иако то није најјасније објашњено.

"СДСМ жели по сваку цијену да дође на власт"

Он је казао и да СДСМ, која је на изборима освојила 49 мандата, жели по сваку цијену да дође на власт, иако је на изборима претрпјела пораз.

"Највећи број гласова Македонаца добила је ВМРО-ДПМНЕ, СДСМ је поражен, иако има велики број гласова - дио македонских, а дио албанских, та партија нема већину. Са том коалицијом, на неки начин, Македонци у Републици Македонији биће у опозицији, а Албанаци биће власт", рекао је Груевски.

Према његовим ријечима, у Македонији има озбиљних политичких тензија јер се народ осјећа превареним.

Како каже, када се народ осјећа превареним, један или два мјесеца послије избора, он ће реаговати, као и у сваком демократском друштву.

о ствара додатне тензије посебно код оних који су народ преварили. Они поново подцјењују народ и праве планове како да заобиђу народну вољу. Свако избјегавање воље народа и изборна превара у свакој демократској држави изазива револт и тензије", рекао је Груевски.

Сматра да треба да се слиједи воља народа и да не може да се примјењује нешто уз помоћ силе донесено из друге државе, да не смијемо да имамо уцијењене политичаре који ће да постану премијери.

"У том духу позивам опозицију да слиједи народ. Ми слиједимо вољу народа и наставићемо то да чинимо", закључио је Груевски.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана