Груевски и Заев разговарали 10 сати у Стразбуру

Агенције
Груевски и Заев разговарали 10 сати у Стразбуру

Скопље - Лидери владајућег ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски и опозициног Социјалдемократског савеза Македоније /СДСМ/ Зоран Заев разговарали су 10 сати у Стразбуру о превазилажењеу политичке кризе, а резултати тог састанка који је завршен рано јутрос нису објелодањени.

Разговорима су присуствовали европосланици Иво Вајгл, Едуард Кукан и Ричард Ховит, као и еврокомесар за сусједску политику и проширење Јоханес Хан.

Делегације ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ-а и њихови посредници договорили су се да се током дана обрате заједничким саопштењем, јавили су скопски медији.

Извјестилац за Македонију при Европском парламенту Иво Вајгл рекао је кратко да састанак није био узалудан.

Он, међутим, по изласку из зграде у којој је одржан састанак који је завршен око 3.30 часова, није дао никакву изјаву о садржини, суштини и постигнутом на разговорима.

У Скопљу су претходно одржана два састанка на којима су, осим Груевског и Заева, учестовали и лидери двије највеће политичке формације македонских Албанаца – Али Ахмети, предсједник Демократске уније за интеграцију, и Мендух Тачи, вођа Демократске партије Албанаца.

Трећи састанак политичких лидера у Скопљу биће одржан 26. маја.

Планирано је да се премијер Груевски данас обрати највећој политичкој групацији у Европском парламенту, Европској народној партији, чији је члан његова ВМРО-ДПМНЕ.

У Европском парламенту је планирана пленарна дебата о ситуацији у Македонији на којој није предвиђено усвајање резолуције, наводе скопски медији.

Македонија се налази у политичкој кризи од прошлих превремених парламентарних избора, које опозиција није признала и не учествује у раду законодавног органа.

Криза је додатно погоршана крајем јануара када је Груевски оптужио Заева за покушај државног удара, а лидер опозиције почео са објављивањем компромитујућих снимака којима оптужује премијера за криминал и корупцију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана