Грлић Радман: Земље слале авионе у Израел да би се парадно показале

Танјуг
Грлић Радман: Земље слале авионе у Израел да би се парадно показале

ЗАГРЕБ- Хрватска није сматрала неопходним да пошаље авионе у Израел како би вратила хрватске држављане у земљу након напада Хамаса, рекао је данас шеф дипломатије Гордан Грлић Радман, оцијенивши да су неке земље то чиниле како би се, како је навео, “парадно показале”.

Грлић Радман је поновио да међу бројним убијеним и отетим у Израелу, у нападу терористичке групе Хамас, нема хрватских држављана. Што се осталих тиче, додаје, они су на сигурном, а свакоме је понуђена помоћ при повратку у Хрватску, иако њихов тачан број није могуће утврдити.

Грлић Радман је изразио незадовољство “неким написима медија” у којима се исказало незадовољство радом хрватске Амбасаде у Израелу везано уз повратак хрватских држављана у земљу, с обзиром на то да је дипломатско представништво радило у тешким околностима бомбардирања. Хрватски ходочасници који су били затечени нападом у Израелу имали су договорене аранжмане, били су заштићени и вратили су се кад су хтјели.

-Стварало се непотребно питање колико је Амбасада била ангажована - рекао је министар и додао да је умјесто тога требало изразити жаљење за толиким губицима.

Грлић Радман је рекао да нису све државе слале своје авионе по своје држављане, попут Њемачке која је имала и погинуле, те да му се јавила Црна Гора која је понудила своја мјеста у својим авионима. -Дакле свако је то радио како је то хтио. Неко је то хтио да покаже парадно – пошаљемо свој авион, па сад смо ми показали нешто - рекао је Грлић Радман, пренијела је Хина.

Према саопштењу Министарства спољних и европских послова, у тренутку напада Хамаса на Израел у суботу, у Израелу је било око 180 хрватских држављана, туриста, ходочасника и Хрвата који живе у Израелу.

-Њих 106 вратило се у уторак и тиме је завршен повратак оних хрватских држављана који су били у посјети Израелу и који су до сада затражили и прихватили помоћ за напуштање Израела - наведено је у саопштењу. Дио Хрвата, додаје се, се већ прије њих вратио у Хрватску.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана