Грлић Радман: Реаговаћемо на црногорску резолуцију о Јасеновцу

Срна
Грлић Радман: Реаговаћемо на црногорску резолуцију о Јасеновцу

ЗАГРЕБ - Хрватска ће реаговати поводом усвајања Резолуције о геноциду у Јасеновцу у Скупштини Црне Горе и као чланица ЕУ и НАТО-а има на располагању све механизме, рекао је данас хрватски шеф дипломатије Гордан Грлић Радман.

Он је рекао да је Црна Гора доношењем Резолуције о Јасеновцу показала два лица - европско у Бриселу и инструментализовано у Подгорици, на шта ће, како каже, Хрватска реаговати.

"Хрватска је Црној Гори послала ноту и саопштење, а као чланица ЕУ и НАТО-а има на располагању све механизме. Још расправљамо са премијером како да поступимо", рекао је Радман новинарима у Загребу.

Он је истакао да су добросусједски односи један од кључних критеријума проширења ЕУ, а да је оно што је Црна Гора урадила "противно ономе на шта се обавезала" и да без икаквог разлога улази у дубоку прошлост".

Радман је навео да парламент Црне Горе није тијело које треба да даје оцјену догађаја од прије 80 година, већ је то посао независних тијела и историчара.

"Добро се сјећамо слика црногорских резервиста и агресије на Дубровник", рекао је Радман и додао да Црна Гора мора да се суочи са "властитом прошлошћу", као и да би "процесуирање ратних злочинаца био одговор праве сусједске државе".

Скупштина Црне Горе усвојила је 28. јуна Резолуцију о геноциду у логорима система Јасеновац, Дахау и Матхаузен.

Након тога хрватско Министарство спољних и европских послова саопштило је да ће усвајање Резолуције успорити црногорску интеграцију у ЕУ.

ЕУ је 29. јуна потврдила на међувладиној конференцији о приступању да је Црна Гора испунила прелазна мјерила у кључним поглављима која се односе на правосуђе и унутрашње послове, чиме је добила прилику за убрзање приступних преговора.

Радман је навео да је Хрватска у својим закључцима навела да је за поглавље 23 неопходна "одштета логорашима, одговор за нестале особе и заштита хрватске националне мањине у Црној Гори". 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана