Грлић Радман: На међународним форумима говоримо о измјени Изборног закона у БиХ

Срна
Грлић Радман: На међународним форумима говоримо о измјени Изборног закона у БиХ

ЗАГРЕБ - Хрватска на свим међународним форумима улаже велике напоре како би говорила о потреби промјене Изборног закона у Босни и Херцеговини, рекао је у сриједу хрватски министар вањских послова Гордан Грлић Радман након сједнице саборских одбора.

Саборски Одбор за вањску политику и Одбор за Хрвате изван Републике Хрватске у сриједу су више од три сата анализирали политичку ситуацију у БиХ и положај хрватског народа у БиХ, преноси Хина.

"Сви смо се сложили да је важно задржати активну динамику кад је у питању брига за Хрвате у БиХ и подржати промјену изборног закона који би елиминирао све оне облике дискриминације и неједнакости те осигурао права трију конститутивних народа", рекао је након сједнице шеф хрватске дипломатије.

"Ми улажемо велике напоре, освјешћујемо све форуме на којима Хрватска судјелује, а не треба заборавити да смо чланица Еуропске уније и НАТО-а", додао је Грлић Радман.

Подсјетио је да је Хрватска у марту припремила нон-пејпер којим је "отворена расправа о западном Балкану".

Хрватска је у том документу, који су потписали и Словенија, Мађарска, Бугарска, Грчка и Кипар, истакла да БиХ мора остати у средишту пажње ЕУ, а да је њено чланство у том савезу приоритет прије којег се мора остварити свеобухватна трансформација цијелог друштва. 

Грлић Радман је у сриједу поновио како БиХ може бити функционална само ако се поштују темељна начела Дејтонско-паришког споразума који "гарантује" легитимно представљање трију конститутивних народа, што сада, како је казао, није тако у Предсједништву БиХ и Дому народа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана