Грлић Радман критиковао одлуку ЦИК БиХ о изборима

Танјуг
Foto: Агенције

МОСТАР- Шеф хрватске дипломатије Гордан Грлић Радман критиковао је данашњу одлуку ЦИК БиХ о расписивању избора за 2. октобар, тврди да то тијело не може да тумачи непостојеће одредбе Изборног закона и поручује да ће званични Загреб наставити активности у заостављању обесправљивања Хрвата у БиХ.

"Хрватска држава ће бити и даље брана, штит свим сценаријима који долазе са стране, а имају за циљ даље обесправљивање и дестабилизирање Хрвата у БиХ. Хрватска неће стајати мирно, неће бити пасивна", поручио је Грлић Радман.

Он је пренио поруку хрватског премијера Андреја Пленковића о подршци питањима од виталног интереса хрватског народа у БиХ.

Грлић Радман је уочи конференције посвећене евроинтеграцијама БиХ у Мостару казао да ЦИК БиХ није имала законске услове за расписивање избора.

ЦиК БиХ је расписао изборе за 2. октобар, а члан тог тијела Владо Рогић је био против, јер су избрисане одредбе о начину бирања представника у горњи, национално конципирани Дом народа.

"Ми сматрамо да је ЦИК преузело прерогативе уставотворца и законодавца, што не може. То је административно тијело и не може имати надлежност када су у питању избрисани чланови у Изборном закону", рекао је министар и додао да управо те избрисане одредбе сугеришу да је закон мањкав.

Грлић Радман је рекао да је разочар јер је највећа бошњачка странка СДА опструисала изборну реформу и додао да прегласавање Хрвата у БиХ неће донијети никоме побједу.

"То није добро. То никоме не доноси ништа добро. Ако неко мисли да је некога у нечему побиједио, тешко се вара. Хрватска ће и даље свједочити о неравноправном положају хрватског народа", навео је Грлић Радман, пренио је хрватски портал Index.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана