Грлић Радман: Измјене Дејтона биле би катастрофалне за мир у Европи

Срна
Грлић Радман: Измјене Дејтона биле би катастрофалне за мир у Европи

ОХРИД - Министар спољних и европских послова Хрватске Гордан Грлић Радман изјавио је данас у Охриду да би измјене Дејтонско-париског споразума, који је најважнији мировни споразум од Другог свјетског рата, биле катастрофалне за мир у цијелој Европи.

"Важност Дејтонско-париског споразума за БиХ и данас је немјерљива и било какав покушај његове промјене неприхватљив је за Хрватску", рекао је министар и додао да у посљедње вријеме има покушаја политичких структура унутар БиХ да доведу тај договор у питање.

Тај договор хрватски шеф дипломатије назвао је најважнијим мировним споразумом потписаним након Другог свјетског рата и нагласио да је њиме заустављен рат у БиХ, а његов Анекс четири гарантује једнакост три конститутивна народа.

Хрватски шеф дипломатије, који је учествовао на међународној конференцији "Преспа форум" на панелу "Изградња повјерења кроз дијалог", рекао је да је охрабрујуће што су развијени алати за рјешавање проблема дијалогом и преговорима као посљедица пријеке потребе и трауматичних искуства у овом региону.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана