Грлић Радман: Декларација о БиХ упућена у Бундестаг не шаље добре поруке

Танјуг
Грлић Радман: Декларација о БиХ упућена у Бундестаг не шаље добре поруке

ЗАГРЕБ- Министар спољних и европских послова Хрватске Гордан Грлић Радман изјавио је данас да Приједлог декларације о БиХ коју су припремили посланици владајуће коалиције у Њемачкој „не шаље добре поруке“ и да је у њему је видљив "снажан бошњачки лоби".

Приједлог ове декларације прошле седмице је упућен у парламентарну процедуру Бундестага и требало би да буде усвојен овог или наредног мјесеца.

У резолуцији се подржава европски пут БиХ, а за пријетње суверенитету земље, блокаде и подјеле оптужују водећи српски и хрватски званичници- српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и лидер ХДЗ-а БиХ Драган Човић.

Грлић Радман истиче да овај приједлог није подржао цијели Бундестаг него „једна фракција“ те да је притом видљив „снажни бошњачки лоби“, самом чињеницом што у том тијелу има посланика бошњачког порекла.

-Овим приједлогом се не постиже никакав мир, никаква стабилност, нити се шаљу добре поруке, прије свега земљама западног Балкана - рекао је министар Грлић Радман, пренијела је Хина.

Истакао је да је стабилна БиХ у интересу Њемачке.

Грлић Радман је рекао да су он и премијер Хрватске Андреј Пленковић прошле седмице „имали јако добар разговор“ са њемачким канцеларом Олафом Шолцом и да су „јако дуго разговарали о БиХ и вишенационалној природи те земље".

Нагласио је да Хрватска и даље остаје најбољи познавлац сусједне земље и највећи заговарач њене интеграције у ЕУ.

За Маринка Чавару, предсједника ФБиХ коме су САД увеле санкције, министар је рекао да је „частан, политички одговоран човјек“ који воли своју домовину и заговара поштивање Дејтонско-париског споразума.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана