Гренел: Бајден и ЕУ криви за хаос на КиМ, у вријеме Трампа разматрано повлачење Кфор

Танјуг
Foto: Нис Петрол

ВАШИНГТОН - Бивши амерички изасланик за дијалог Београд и Приштине Ричард Гренел изјавио је данас да су односи Србије и тзв. Косова били много бољи у вријеме када је предсједник САД био Доналд Трамп, да се тада са Београдом и Приштином преговорало о повлачењу НАТО из јужне српске покрајине, као и о укидању Хашког суда.

У интервјуу за Рил Америкен војс (Real American Voice), Гренел је за тренутну ситуацију на КиМ оптужио садашњег предсједника САД Џозефа Бајдена и Европску унију.

Према његовим ријечима, када је предсједник САД био Трамп, преговарана су четири споразума између Приштине и Београда, а, како је рекао, посљедњи посао је био велики и сматрало се да ће доћи до економске нормализације.

Према његовим ријечима, напредак је био толики да се са Београдом и Приштином разговарало и о повлачењу НАТО са КиМ.

Онда је, наводи Гренел, дошао тим предсједника Џоа Бајдена и одлучио да Европљани буду на челу дијалога.

- Дакле, за посљедње три године Европљани су одговорни и оно што сада видимо је хаос, насиље и рат - сматра Гренел.

Наводи и да је једна од тачака о којима је преговарао да се укине Суд у Хагу, а да је претходни тужилац, који је ту дужност обављао прије Џека Смита рекао да се кривична гоњења обуставе јер је прошло 20 година и не може да смисли убједљив случај да било кога тужи.

Гренел је рекао да су тада одлучили да српске злочине суде судови у Србији, а косовске на тзв Косову.

- Судови у Србији и на Косову давали су милионе и милионе долара да обуче своје судије и тужиоце и било је вријеме да остваре своје право и стану на крај са овим међународним судом - рекао је Гренел и додао да је тада одлучио да обавијести Министарство правде да ће се стране сложити да окончају Хашки трибунал.

Гренел даље наводи да је оставио поруку о томе Брусу Шарцу који је тада водио међународне судове, али да је његова реакција, како каже, била невјероватна.

- Он је рекао да не зна да ли можемо то да урадимо и додао да је то међународни суд и да ће морати да обавијесте тамошње америчке адвокате. А ја сам рекао, идите и обавијестите америчке адвокате, али две стране су се о томе договориле и доћи ће у Бијелу кућу и наћи ћемо договор за неколико месеци, јер завршавамо преговоре - рекао је Гренел.

Додаје да не зна тачно шта је Брус урадио, али тврди да је звао Смита који је за неколико месеци од доласка председника Србије Александра Вучића у Вашингтон да заврши преговоре о том споразуму објавио оптужницу против председника тзв. Косова Хашима Тачија.

- Оптужница која је била политичка од пре 20 година. Предсједник тзв. Косова је и послије три године у затвору. Три године затвора јер га је тужио Џек Смит и прилично сам сигуран да је једини разлог тај што га је Брус Шарц из ресора правде обавестио да ћемо га удаљити са посла, да ћемо бити спасени од суда и да су обје стране пристале на то. Рекао сам му да ће САД узети ово Савјету безбједности УН - закључио је Гренел.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана