Градоначелник Вуковара: Србија да призна и да се покаје

Танјуг
Градоначелник Вуковара: Србија да призна и да се покаје

У Вуковару је данас откривен споменик Гонг свјетског мира, а градоначелник Иван Пенава је ту прилику искористио да пошаље поруку Београду да Вуковарци од Србије очекују “признање и покајање за почињени чин агресије” 1991.

“Када добијемо у том смислу поруку, бићемо отворени за сваку могућу сарадњу и међусусједске односе”, рекао је Пенава, иначе, представник владајуће Хрватске демократске заједнице (ХДЗ).

Оцијенио је притом да је у Вуковару након Домовинског рата остварен задовољавајући ниво суживота, преноси index.hr. Овим шаљемо и поруку свијету да након што смо изборили независност имамо велику тежњу и идеал да изградимо трајни мир, да Хрватска постане што је могуће квалитетнија држава, а сви ми квалитетније друштво”, рекао је Пенава.

У акцији постављања Гонга свјетског мира, 50. такво обиљежје у неком од светских градова, као симбол трајног мира у свијету, учествовали су осим представника градске власти и Свјетски одбор за мир (World Peace Committee), Република Индонезија и вајар, сликар и графичар Анте Сарделић Краљевић.

Краљевић је аутор и дјела од девет скулптура које се налазе уз Гонг (Вјечна домовина, Феникс, Света слобода, Према искону, Према сунцу, Пламен слободе, Химна домовини, Вуковар - Град херој, Славолук мира), а које су посвећене свим жртвама града Вуковара у претходном рату.

Гонг су открили предсједник Светскога одбора за мир Ђујото Сунтани и Иван Пенава.

Вуковарски Гонг светског мира је постављен на простору поред Градске пијаце.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана