Градоначелник Марибора подноси оставку

Агенције
Градоначелник Марибора подноси оставку

Марибор - Градоначелник Марибора Франц Канглер намјерава данас да поднесе оставку, након што је неколико хиљада грађана то затражило у великом протесту током којег је у сукобима с полицијом повријеђено више од 30 људи, преносе агенције.

Канглер је изјавио да га је на ту одлуку приморала љубав према Марибору и Мариборчанима, за које не жели да трпе због насиља, пренијели су хрватски медији.

Градоначелник је рекао да подношењем оставке жели и да заштити своју породицу, сараднике и полицајце.

Протест се догодио у понедјељак, 3. децембра, а током њега повријеђено је више од 30 људи, укључујући 22 полицајца, а око 120 демонстраната је приведено.

Демонстранти су на полицајце бацали камене коцке, бакље, флаше, саобраћајне знакове, а полиција је узвратила сузавцем.

Протести против политичке елите у Словенији истог дана одржани су и у Љубљани, Птују, Трбовљу.

Словенија је већ натопљена бензином и лако се може запалити

Вал протеста због незадовољства социјалним, економским и политичким стањем који је посљедњих седмица захватио Словенију подгријао је приче о њеном могућем банкроту.

Протести због најављених буџетских резова и реформи које Влада Словеније мора да проведе како би избјегла банкрот довели су до насиља на улицама те земље, а многи се питају да ли ће се у Словенији поновити “грчки сценариј”.

Економиста Ларс Кристенсен истакао је да је још раније Словенији прогнозирао озбиљне финансијске потешкоће.

У јулу ове године Радивој Прегељ, аналитичар “Абанке Випа”, иначе треће по величини, упозорио је да би Словенији до краја године могло затребати између три и три и по милијарди евра за докапитализацију банака.

Премијер Словеније Јанез Јанша упозорио је на то да Словенија може ићи према “грчком” сценарију” ако се наставе улични протести с елементима насиља.

Тврдио је да је Словенија због кризе већ “натопљена бензином”, који лако може запалити “свака шибица”.

Анкета коју је у септембру објавило љубљанско “Дело” показала је да Словенци не искључују могућност да би њихова држава могла банкротирати, али тијесна већина сматра да ће се из садашњих финанцијских тешкоћа извући властитим снагама и без међународне помоћи.

Неки економски показатељи не дају мјесто претјераном оптимизму.

Стопа незапослености у Словенији је у трећем кварталу износила 9,2 одсто, док је у истом раздобљу прошле године износила 8,2 одсто.

Тако се број незапослених у истом раздобљу попео на 94 хиљаде, што је 11 хиљада, односно скоро 14 одсто више од прошле године.

Мања је и штедња у банкама.

Како је раније саопштио словенски Завод за статистику, смањује се и износ који грађани те земље могу сваког мјесеца да “ставе на страну”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана