Градоначелник Љубљане Зоран Јанковић под лупом полиције због отписа дугова

Агенције
Градоначелник Љубљане Зоран Јанковић под лупом полиције због отписа дугова

Љубљана - Словеначка полиција потврдила је да испитује околности отписа високих дугова компанија чији су власници чланови породице љубљанског градоначелника Зорана Јанковића, што је посљедњих седмица у јавности изазвало мишљења да се ради о злоупотреби закона који иначе мањим приватним фирмама омогућује да се ријеше потраживања и не заврше у стечају.

У изјави за јавност полиција је навела да провјерава “одређене околности” у вези са поступком принудног поравнања рачуна Холдинга “Електа” и начина на који се она ослободила дуга од 29 милиона евра, те да ће предузети одговарајуће поступке ако утврде разлоге за сумњу у почињење кривичног дјела.

- Окружни суд у Љубљани најприје је потврдио поступак поједностављеног принудног поравнања којим су “Електи” отписани дугови у висини од 29 милиона евра, али је након жестоких политичких реакција да се можда ради о манипулацији законом која упозорава на неједнакост грађана на рјешење уложена жалба, па оно није правоснажно - преносе словеначки медији.

Оснивач компаније “Електа” је некадашњи директор “Меркатора” и утицајни љубљански градоначелник Зоран Јанковић, који је на тој дужности већ 13 година. Предузећем сада управља његов син Дамјан, који је прогласио и лични стечај.

Како пише портал “Сиол.нет”, професионално Удружење словеначких нотара повело је у вези с тим и поступак против нотара Мире Кошака, који је за власнике “Електе” посредовао у поступку осигурања документације поравнања дугова на суду, а посљедњих је дана на аферу у вези с Јанковићевом породичном компанијом било више негативних реакција и у политици, посебно међу опозиционарима.

Будући да је закон компанији у власништву Јанковићеве породице омогућио брисање високих дугова, министарка правосуђа Словеније Андреја Катич најавила је измјене закона које се односе на утврђивање инсолвентности, како би се спријечиле могуће злоупотребе. 

 

Све по закону

Градоначелник Љубљане Зоран Јанковић огласио се у јавности поводом поменутих активности полиције. Он је потврдио да је било поравнавања у пословању његове породичне фирме и да је све рађено по закону.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана