Хрватска: Грађани ЕУ од сада могу да купују пољопривредно земљиште

Srna
Хрватска: Грађани ЕУ од сада могу да купују пољопривредно земљиште

ЗАГРЕБ - Грађанима ЕУ од јуче је омогућено да купују пољопривредно земљиште у Хрватској.

Истек мораторијума на куповину пољопривредног земљишта за држављане других земаља ЕУ не би требало да изазове веће или скоро никакве потресе на хрватском тржишту пољопривредних некретнина, пише данас "Јутарњи лист".

Разлога за то је више, од чињенице да је добар дио странаца који је желио купити земљу то већ учинио путем компанија које су основали у Хрватској, до тога да је већина пољопривредних парцела уситњена, па велики инострани играчи, којима за озбиљан посао треба по неколико стотина хектара, не могу пронаћи свој интерес.

Предсједник Хрватске пољопривредне коморе Младен Јакоповић сматра да ће у континенталном дијелу вјероватно доћи до благе корекције цијена из психолошких разлога, али да то неће изазвати никакве потресе на тржишту нити ће доћи до неких великих купопродаја.

Он каже да се проблеми очекује у приобаљ, гдје су цијене пољопривредног земљишта шпекулативне и сви размишљају да ће то сутра-прекосутра постати грађевинско земљиште.

Јакоповић додаје да постоји озбиљан интерес, поготово из Аустрије, за куповину шума у сјеверној и сјеверозападној Хрватској. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана