Грађани Двора у Хрватској ослобођени плаћања више обавеза за четири мјесеца ове године

Срна
Грађани Двора у Хрватској ослобођени плаћања више обавеза за четири мјесеца ове године

ДВОР- Начелник општине Двор у Хрватској Никола Арбутина рекао је данас Срни да су грађани ове локалне заједнице ослобођени плаћања комуналне накнаде и рачуна за воду и одвоз смећа за прва четири мјесеца ове године, као и накнаде за куће за одмор за ову годину.

Арбутина је навео да је одлука о ослобађању плаћања ових обавеза усвојена на сједници Општинског вијећа с циљем ублажавања посљедица катастрофе узроковане земљотресом који је погодио ово подручје крајем прошле године.

"Обавезе плаћања комуналне накнаде, рачуна за воду и одвоз смећа за прва четири мјесеца ове године ослобођени су и привредни субјекти са сједиштем у општини Двор", истакао је Арбутина.

Он је рекао да је од суботе, 20. фебруара, почео поступак подношења захтјева за обнову објеката оштећених у земљотресу.

"Поступак спроводи Министарство просторног уређења, грађевинарства и државне имовине. Предаја захтјева за подручје општине Двор биће обављена кад на располагању буду мобилни тимови о чему ће грађани бити обавијештени", додао је Арбутина.

Према његовим ријечима, услов за подношење захтјева за обнову је пријављено боравиште или пребивалиште 28. и 29. децембра прошле године на адреси објекта за који се подноси захтјев.

"Кад је у питању подношење захтјева за обнову, услов неће бити да ли је раније пријављена штета од земљотреса на објектима", објаснио је Арбутина.

Арбутина је рекао да је продужен рок за пријаву штете од земљотреса на помоћним објектима, машинама и постројењима до 5. марта, те да грађани пријаве подносе у згради општине.

"Рок за пријаву штете на стамбеним објектима није продужен. Пријављена је штета на 1.370 објеката. Статичари су до сада прегледали 617 објеката, 110 је добило црвену наљепницу и 197 објеката жуту наљепницу", истакао је начелник општине Двор.

Арбутина је рекао да је у овој општини у камп кућице, камп приколице и контејенере смјешетено 37 породица, те да је запримљено још осам захтјева за алтернативни смјештај.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана