Грабар-Китаровић злоупотријебила положај

Агенције
Грабар-Китаровић злоупотријебила положај

Загреб - Комисија за спречавање сукоба интереса одлучила је јуче да покрене поступак против хрватског предсједника Колинде Грабар-Китаровић којим ће утврдити да ли је повриједила начело вјеродостојности функционера.

Грабар-Китаровић је оцијенила да је комисија прекорачила своја овлашћења и ушла у сферу политичког арбитрирања.

Комисија је претходно саопштила да је предсједник Хрватске злоупотријебио своју позицију. У извјештају се наводи да је Грабар-Китаровић након ступања на дужност неутрошени новац за кампању, који је добила из државног буџета, уплатила на рачун сада најутицајније владајуће странке Хрватске демократске заједнице (ХДЗ), чији је и сама члан.

Грабар-Китаровић је и послије тога дуже вријеме давала упутства ХДЗ-у о томе коме ће и колику донацију уплатити. Тиме је, како се наводи, давала упутства о расподјели новца који више није припадао њој већ ХДЗ-у.

У одлуци Комисије за одлучивање о сукобу интереса се наводи да је предсједник Грабар-Китаровић "дјеловала супротно обавези очувања властите вјеродостојности и непристраности чиме је нарушила начела обављања дужности".

- Таквим је односом Грабар-Китаровић демонстрирала однос повезаности с једном политичком странком који не слиједи из обавеза и дужности предсједника републике, а такав однос није у складу са нестраначким и независним обављањем дужности - наводи се у одлуци.

Грабар-Китаровић је тим поводом рекла да је ријеч о испуњењу предизборног обећања, односно дијела предизборног програма, те да у томе нема ничег спорног.

Комисија је закључила да, будући да су донације исплаћиване с рачуна ХДЗ-а, а не рачуна Грабар-Китаровић, није ријеч о испуњењу изборног програма.

Наведено је, такође, да је приликом уручења донација Грабар-Китаровић те донације представљала као личне иако је новац уплаћивао ХДЗ.

Грабар-Китаровић је у одређивању тих донација била широке руке.

- Она је на рачун ХДЗ-а уплатила вишак од 15.573 евра колико је износио неутрошен, а из буџета уплаћен новац за њену кампању - наводи се у одлуци комисије.

Котромановић

Комисија за спречавање сукоба интереса одлучила је да буде покренут поступак и против бившег министра одбране Анте Котромановића јер је са породицом приватним авионом путовао на Мали Лошињ, а рачун је платила фирма која жели да се прошири на увалу Ковчање, која је у власништву државе, па постоји бојазан да би се министар могао довести у зависан однос према фирми која је платила пут.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана