Грабар-Китаровић: Закон не брани усташки поздрав на плочи

Агенције
Грабар-Китаровић: Закон не брани усташки поздрав на плочи

Велка Горица - Хрватски предсједник Колинда Грабар-Китаровић изјавила је данас да се спомен - плоча хрватским ветеранима у Јасеновцу, на којој је уклесан усташки поздрав "За дом спремни" не може тек тако уклонити, ако је закон не забрањује.

"Хрватска је правна држава и мора поштовати законе и прописе", рекла је Грабар- Китаровић и додала да је на влади и Министарству управе да одреде шта и како даље.

"Уколико сте правна држава, онда поштујете законе и прописе. Чињеница је да је поздрав, односно сам лого регулисан прописом. То је на Министарству управе и влади да одреде што и како даље. Не можете само тако уклонити плочу уколико њу сам закон не забрањује", рекао је хрватски предсједник.

Додала је да је њен став познат, и што се тиче поздрава "За дом спремни", и што се тиче свих тоталитаризама кроз које је Хрватска пролазила посљедњих година.

Сматра добром одлуком премијера Андреја Пленковића о оснивању комисије која би требало да анализира и предложи рјешење тог питања.

Грабар -Китаровић је, након обиљежавања 25. годишњице оснивања Хрватског ратног ваздухопловства и противваздушне одбране у Великој Горици рекла да би вољела да се та комисија задржи на, како је рекла, историјским и стручним чињеницама, а не да све постане широка јавна расправа у којој ћемо се поновно исцрпљивати око питања прошлости.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана