Грабар Китаровић: Већине нема, Милановић вјерује у договор

Танјуг
Грабар Китаровић: Већине нема, Милановић вјерује у договор

Загреб - Након завршеног другог круга консултација са парламентарним странкама, хрватска предсједница Колинда Грабар Китаровић, која је на ту позицију дошла из ХДЗ-а, саопштила је да и даље нико не располаже неопходном већином од 76 заступника и поручила да неће дозволити да из било којег интереса угрози стабилност државе и поредак.

"Нажалост, и даље нико не располаже потребном већином свих заступника. Желим јасно и недвосмислено рећи да ћу истрајати на примјени уставне одредбе која условљава подршку већине у хрватском Сабору. Притом одбацујем било какву врсту притисака и молим све челнике институција да својим дјеловањем не угрожавају сигурност грађана", навела је Китаровић.

Подсјетила је да је она изабрана да штити уставни поредак и сигурност државе, те упозорила да никоме неће да дозволи да, како је рекла, из било којег интереса угрози стабилност државе и поредак", поручила је Китаровић и најавила да ће трећи круг консултација бити одржан наредне седмице.

Хрватски медији су пренијели да су се и лидер лијеве коалиције око СДП-а Зоран Милановић и шеф ХДЗ-а Томислав Карамарко код Китаровићеве задржали по 33 минута, што је за Милановића, како су примјетили новинари, било знатно дуже него у првом кругу разговора кад је остао тек пар минута, а потом одбио заједничко фотографисање.

Милановић је новинарима на Пантовчаку рекао да договор "иде полако", да нема панике и да вјерује да ће Сабор и влада бити конституисани.

О случају бившег СДСС-овог заступника Мирка Рашковића, Милановић је казао да је од њега очекивао подршку.

"Мислио сам да ће ми он потписати прије него рођени ћаћа, али није. То је његово право, то је његов потпис", рекао је Милановић.

Лидер Моста Божо Петров је на консултације код предсједнице Китаровић стигао након састанка са Карамарком и Милановићем.

"Сви знају какав је наш став и шта тражимо од једних и других и чекамо одговоре. Сад не бих давао никакву ојцену, прво бих се захвалио на доласку, а друго јер нису затворили врата за сарадњу. Ми смо јасно дали рок. Ако одбију наш предлог обије стране, биће нових избора, а ако прихвати смо једна страна наши ће захјеви остати исти", рекао је Петров, пренијели су хрватски медији.

Шеф ГДЗ-а Карамарко је након разговора са предсједицом новинарима рекао да су они заједнички анализирали актуелну ситуацију и разговарали о свим сценаријима.

"Говорили смо с томе шта Мост независних листа тражи. Желимо да се ово што прије ријеши. Сваке седмице по 2000 људи остаје без посла. Преговори теку даље, оријентисали смо се на оно што Мост тражи од осталих саговорника", рекао је Карамарко.

Данашњи састанак са лидером СДП-а, актуелним премијером Зораном Милановићем и лидером Моста Божом Петровим, Карамарко је оцијенио као "корак према исказаној доброј вољи".

""Рекли смо да ово није поштено према нама који смо релативни побједници, но да остајемо ту и разговарамо. Но мислим да таква влада не може функционирати. Било би интересантно видјет како би то изгледало. Боље да се одлуче, да убрзају то, нека формирају саборску већину, па ћемо видјети. Ако је то њихова племенита идеја, ја сам увијек спреман сјести за сто", рекао је Карамарко.

Тврди да су три стране одавно могле да сједну и да се договоре.

" Ја сам увијек спреман да сједнем и разговарам. Апсурдно је и неморално да Милановић прозива неког. Нек погледа колико има у својој странци правомоћних пресуда... он је десет пута гори примјер, ми смо своју катарзу прошли као странка. Не могу вам рећи што ће се догађати наредне седмице", рекао је .

Карамарко је коментарисао и случај Мирка Рашковића бившег члана и заступника Самосталне демократске српске странке који је у хрватским медијима означен као агент тајне службе током Домовинског рата.

"Не знам ништа о томе. Треба видјети како је овај документ дошао у одређене медије. Ради се о највећој тајни и довели су у опасност његов живот и живот његове породице. Уопште није битно ко је шта потписао. Неко треба због овог да одговара јер је тај човјек учинио за Хрватску пуно више од оних који су се шетали по Бриселу", рекао је Карамарко.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана