Грабар Китаровић: У Хрватској нема устатшва

Агенције
Грабар Китаровић: У Хрватској нема устатшва

Вараждин - Предсједница Хрватске Колинда Грабар Китаровић је нагласила како се "агресивном реториком и перформансима не може ући у ЕУ, већ испуњавањем критеријума".

Она је то изјавила коментирајући, како Хина јавља, агресивну реторику и нападе вођа Србије на Хрватску у вези са хрватском блокадом преговора Србије и Европске уније.

Хрватска предсједница је рекла да су српске оптужбе и тврдње на рачун Републике Хрватске сасвим неприхватљиве и да хрватски потез не значи непријатељство према Србији.

Република Хрватска блокирала је Србији отварање поглавља 26. о образовању и култури, јер је имала примједбе око уџбеника на хрватском језику за хрватску заједницу у Србији. Коментаришући реакције српског државног врха предсједница Републике Грабар-Китаровић такође је истакла како је „неприхватљиво да се Хрватску назива свакојаким именима, 'фашистоидном, усташоидном' и слично".

"!У Хрватској нема усташтва и таква агресивна реторика Србије, рекла бих чак и реторичка агресија на Хрватску само је дистракција од чињенице да Србија у овом тренутку једноставно није спремна када је ријеч о испуњавању критеријума. Ми не тражимо ништа друго него да се испуне критеријуми које је Србија преузела", рекла је Грабар Китаровић.

Нагласила је како је и Република Хрватска требало да испуни критеријуме за чланство у ЕУ, додавши да је хрватска рука за сарадњу и помоћ и даље испружена.

"Међутим, не можемо инсистирати нити више нити мање, од онога што критеријуми јесу. Мислим да то мора схватити и Европска унија која једино на тај начин може задржати свој кредибилитет, да има једнаке критеријуме према свима", рекла је хрватска предсједница.

Подсјетила је да је својевремено водила хрватске преговоре за чланство у ЕУ и понудила савјет српским колегама.

"Агресивном реториком и перформансима не може се ући у Европску унију, већ испуњавањем критеријума. Ја сам овдје у Хрватском загорју ради ових људи, као и Влада бавићу се развојем Републике Хрватске, усредсредићу се на бољи живот у Хрватској, а Србија нека се бави сама собом", нагласила је у изјави новинарима предсједница Хрватске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана