Грабар Китаровић са Јункером о потреби измјене Дејтонског споразума

Агенције
Грабар Китаровић са Јункером о потреби измјене Дејтонског споразума

Брисел - Предсједница Хрватске Колинда Грабар-Китаровић је након сусрета са Жан Клод Јункером изјавила да су посебно разговарали о стању у БиХ.

Она је додала да је изразила забринутост посљедњим збивањима и трендовима у тој држави.

"Замолила сам Јункера и уопште Комисију да се више усредседи на БиХ и да се тој држави помогне не само у процесу реформи на путу у чланство ЕУ, него у уређењу државе како би заиста сва три народа, наравно у нашем случају првенствено смо заинтересовани за позицију хрватског народа, како би сви били доиста равноправни на цијелој територији БиХ", рекла је.

Што се тиче недавног референдума у Републици Српској, предсједница је рекла да је став Комисије да је тај референдум илегалан и противан Дејтонским уговорима, преноси Хина.

Истакла је да очекује да ће се нова хрватска влада пуно више бавити питањима БиХ.

Грабар-Китаровић је рекла да је с Јункером разговарала и о потреби промјене Дејтонског споразума.

"Лично сматрам да је Дејтонски споразум и овако и онако већ измијењен. Бројним амандманима на устав БиХ одмакли смо се од тог Дејтона. Нужно је сад усредсредити се на то шта се догодило и колико су ти амандмани утицали на ерозију управо конститутивне једнакости три народа у БиХ, јер, понављам, БиХ је специфична држава. У њој нису једнаки само сви грађани, него и три конститутивна народа. Барем би требало да буду", рекла је она.

Казала је и да вјерује "да ћемо у том смислу покренути и разговоре и иницијативу са САД", преноси Хина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана