Грабар Китаровић: Прва ћу честитати Србији ако уђе у НАТО

Танјуг
Грабар Китаровић: Прва ћу честитати Србији ако уђе у НАТО

Халифакс - Хрватска предсjедница Колинда Грабар-Китаровић изјавила је да данашњем свијету треба више, а не мање НАТО.

Она је поручила да ће бити прва особа која ће пожељети добродошлицу Србији ако уђе у НАТО.

Предсједница Хрватске је додала да вјерује да ће то и догодити и истакла да треба убрзати политику отворених врата према новим чланицама, пренијела је Хина.

"Црна Гора ће постати чланица за неколико мјесеци, али шта је са Македонијом? Контраверзе око имена не могу бити важније од сигурносне ситуације", рекла је Грабар-Китаровић.

Нагласила је и да сматра да ће новоизабрани амерички предсједник Доналд Трамп наставити сарадњу у Северноатлантском савезу.

Она је на панелу о НАТО-у у склопу Међународног сигурносног форума у канадском граду Халифаксу оцијенила да ће Трамп, након инаугурације и упознавања с информацијама, међународним обавезама које САД има с НАТО-ом и чињеницама да данашња ситуација у свијету захтјева северноатлантску сарадњу, оставити позитивно насљедство у том пакту.

"Вјерујем да ћемо у будућности пронаћи заједнички језик, али сам сагласна и с чињеницом да треба да испуњавамо наше обавезе, почевши од моје државе Хрватске", поручила је Грабар-Китаровић алудирајући на Трампове изјаве током предсједничке кампање којима је доводио у питање начела на којима поцива НАТО и позвао савезнике да уложе више у тај пакт, преноси Хина.

Додала је и да је присуствовала посљедњем самиту НАТО у Варшави гдје је, како је рекла, увидјела да је Хрватска једна од ријетких држава која није повећала своја издвајања за одбрану.

"За мене ту није ријеч о трошковима, него о инвестицијама, те о испуњавању међународних обавеза", рекла је Грабар-Китаровић и изразила задовољство што, како је оцјенила, хрватска влада озбиљно приступа међународним обавезама и новом концепту националне сигурности.

Говорећи о "руској пријетњи", она је рекла да ту земљу неће "уплашити милијарде долара инвестиција" у одбрану већ је потребна "солидарност" и "брзе и окретне реакције на руско дјеловање".

"Грешка коју смо направили с Кримом и Украјином је била у томе што смо били преспори у својем одговору", сматра Грабар-Китаровић и поручује да "Русија није смисао постојања, непријатељ или супарник НАТО-а", већ да са њом треба сарађивати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана