Грабар-Китаровић поднијела оставку на чланство у ХДЗ-у

Агенције
Грабар-Китаровић поднијела оставку на чланство у ХДЗ-у

Загреб - Новоизабрана предсједница Хрватске Колинда Грабар-Китаровић примила је данас од предсједника Државане изборне комисије Бранка Хрватина одлуку о избору за шефа државе и у складу са уставним законом поднијела оставку на чланство у Хрватској демократској заједници (ХДЗ).

"То је наша коначна одлука којом утврђујемо ваш избор за предсједницу Републике Хрватске", рекао је Хрватин предајући одлуку и истакао да је тај чин својеврсна прослава завршетка изборног процеса који је окончан у складу с Уставом и законима.

Након примања одлуке, Грабар-Китаровићева је поручила да сада службено "креће даље", а предсједнику Хрватског сабора Јосипу Леки и лидеру ХДЗ-а Томиславу Карамарку упутила је писма у којима их је обавијестила да као изабрана предсједница, у складу са законом и Уставом, подноси оставку на чланство у странци, пренијела је Хина.

Како је поручила, у обављању дужности предсједника најмлађе чланице Европске уније водиће се заједничким вриједностима - патриотизмом,  заштитом националних интереса и борбом за бољи живот грађана.

Грабар-Китаровићева је у другом кругу предсједничких избора, одржаном 11. јануара, побиједила Иву Јосиповића (СДП), који је на челу државе био претходних пет година - од 19. фебруара 2010.

Инаугурација Грабар-Китаровићеве биће одржана 15. фебруара у Загребу на Марковом тргу.

Шеф транзиционог тима предсједнице Хрватске Јадранка Јурешко-Керо потврдила је данас да Канцеларија шефа државе засад остаје на Пантовчку, а након преузимања дужност у договору са свим релевантним службама биће одлучене "гдје и како даље".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана