Грабар-Китаровић: Отворена питања са Србијом рјешавати дијалогом

Агенције
Грабар-Китаровић: Отворена питања са Србијом рјешавати дијалогом

Загреб - Колинда Грабар-Китаровић, предсједница Хрватске, изјавила је да питање несталих, као и сва отворена питања са Србијом треба рјешавати путем дијалога.

"Охрабрена сам разговорима са премијером Србије Александром Вучићем и потпредсједником Владе Ивицом Дачићем", рекла је она у интервјуу за Радио Дојче веле уочи сутрашње посјете Берлину.

Питање несталих је хуманитарно питање које се не смије политизовати, оцијенила је она и изразила наду да Брисел неће бити мјесто на којем ће се рјешавати питање несталих грађана хрватске и српске националности.

"То је билатерално питање које морамо да рјешавамо између нас. Наравно, биће прилике да се о томе разговара у оквиру поглавља 23 и 24 и заштите мањина и свих тих питања преосталих из рата које је потребно затворити и окренути се будућности", рекла је хрватска предсједница.

Напомињући да су међу несталима и особе српске националности који су хрватски држављани, она је истакла да је "потрага за њима наша обавеза".

"Признајемо то, и желимо да са Србијом, кроз дијалог, убрзамо рјешавање тог питања. Иначе, сва отворена питања са Србијом требало би рјешавати дијалогом", рекла је Грабар-Китаровићева.

"А ако то није могуће, рецимо у случају граница, онда преко међународних судова. Али да то буде конструктивно и да се не дижу тензије с обје стране границе", додала је она.

Према ријечима хрватске предсједнице, сва су се та питања рјешавала сувише споро и то би требало убрзати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана