Грабар-Китаровић објаснила шта је мислила под “од Виса до Купреса, цијела Хрватска”

Агенције
Грабар-Китаровић објаснила шта је мислила под “од Виса до Купреса, цијела Хрватска”

Загреб – Предсједница Хрватске Колинда Грабар-Китаровић одбацила је данас оптужбе о наводном својатању територије БиХ за шта ју је због изјаве о Хрватској “од Виса до Купреса” оптужила странка предсједавајућег Предсједништва БиХ Жељка Комшића, јавља Хина.

“У БиХ проблем није непостојеће својатање територија, него мајоризација и кршење елементарних демократских и уставних права Хрвата као конститутивног народа”, наводи се у реакцији из Канцелатије хрватске предсједнице.

Грабар-Китаровићева каже како Хрвати имају двије домовине, Хрватску и Босну и Херцеговину, додаје се у саопштењу.

Комшићева странка Демократска фронта (ДФ) оптужила је Колинду да доводи у питање суверенитет и територијални интегритет БиХ оптуживши је да је босанскохерцеговачки град Купрес описала као дио Хрватске.

ДФ у саопштењу наводи како сматра “скандалозном” изјаву хрватске предсједнице након утакмице Хрватске и Мађарске у Сплиту.

“Сигурни смо да јој се није (опет) омакло, када је синоћ, након сјајне игре и побједе ногометне репрезентације Хрватске у Сплиту, предсједница Хрватске Колинда Грабар-Китаровић изјавила: 'А што да вам кажем, пресретна сам због, наравно, резултата, али још више због (Златка) Далића и свих играча и понајвише свих ових људи који су се скупили овдје у Сплиту. Од Виса до Купреса, цијела Хрватска”, поручује ДФ.

ДФ је такође оцијенио како није у питању непознавање географије, него да је ријеч о директном нападу на суверенитет и територијални интегритет наше земље, што се, како истичу, не може оправдати ни предсједничком трком за нови мандат.

(Радиосарајево.ба)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана