Грабар Китаровић: »Обиљежавању Олује присуствоваће и Срби«

Танјуг
Грабар Китаровић: »Обиљежавању Олује присуствоваће и Срби«

Книн: Хрватска предсједница Колинда Грабар Китаровић каже да ће обиљежавању 20. годишњице хрватске акције "Олуја" 5. августа у Книну учествовати и Срби из тог града.

Она је током посјете Книну, гдје се упознала са припремама за прославу годишњице те акције којом је из Хрватске протјерано неколико стотина хиљада Срба, изјавила да је данашњем састанку организационог одбора присуствовао и замјеник градоначелника из реда српског народа Жељко Џепина.

"Дакле, и Срби овдје у Книну ће учествовати у тој прослави и желимо истаћи да прослава није уперена ни против кога, него је искључиво слављење онога што су за нас учинили наши бранитељи, сви они који су бранили Хрватску, дали своје животе и здравље за њу, и сви они који су омогућили да данас уживамо у слободи", рекла је Грабар Китаревић.

Предсједница Хрватске вјерује да ће тај датум бити обиљежен без подјела.

Хрватски државни врх недјељама је имао различите ставове о начину обиљежавања 20. годишњице "Олује", а Грабар-Китаровић се тада залагала за одлагање те манифестације.

Крајем маја предсједница Хрватске и премијер Зоран Милановић ипак су постигли компромис тако што ће се годишњица "Олује" обиљежавати два дана - војном парадом 4. августа у Загребу и централном прославом 5. августа у Книну. Званични Загреб 4. август обиљежава као Дан победе и домовинске захвалност, као и Дан хрватских бранитеља.

У хрватском Државном одбору за обиљежавање "Олује" су, поред представника државног и војног врха, и четири пензионисана генерала - Анте Готовина и Младен Маркач, које је Хашки трибунал прво осудио на 24, односно 18 година затвора због злочина у "Олуји" а затим их другостепеном пресудом ослободио, те Петар Стипетић и Маријан Марековић.

Китаровић жали због напада на Вучића у Поточарима

Предсједница Хрватске је изразила жаљење због напада на премијера Србије Александра Вучића на комеморацији у Потачарима током обиљежавања 20. годишњице геноцида у Сребреници.

"Жао ми је што се то догодило. Видели сте да су Мајке Сребренице исто тако изразиле жаљење због тога", рекла је Грабар Китаровић новинарима у Книну, пренијела је агенција Хина.

Она се заузела за суживот у БиХ, али и рјешавање отворених питања међу државама у региону.

Напад на Вучића у недјељу је осудила и министарка спољних и европских послова Хрватске Весна Пусић. Она је оцјенила позитивним што је, како је рекла, Вучић дошао у Сребреницу да се поклони жртвама које је проузроковала политика Слободана Милошевића и показао колико се Србија промјенила у 20 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана