Грабар Китаровић криви Русију што је изгубила изборе, тврди да Додик прима инструкције од Путина

Танјуг
Грабар Китаровић криви Русију што је изгубила изборе, тврди да Додик прима инструкције од Путина

ЗАГРЕБ - Бивша председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић оптужила је Русију да се мијешала у предсједничке изборе на којима је изгубила од актуелног шефа државе Зорана Милановића.

-ЛНГ терминал је био највећа спорна тачка с Русијом и вјероватно је био разлог за хибридне акције током предизборне кампање, што је допринијело резултату избора 2020 - рекла је Грабар Китаровић недавно у подкасту "One Decision ", бившег директора британске спољно-обавjештајне службе МИ6, сер Ричарда Дирлава, пише Н1 Загреб.

Онa је у  интервјуу говорила о руском утицају на Балкану и њеним искуствима у разговорима с предсједником Русије Владимиром Путином.

Грабар Китаровић је упозорила да "они који се противе уласку БиХ у НАТО и ЕУ" користе изговоре да се то не би догодило, оцијенивши да је требало искористити тренутак прије неколико година, када се цијело руководство БиХ слагало око приступања акционом плану за чланство (МАП) у НАТО-у, "укључујући  и предсједника Републике Српске Милорада Додика".

Она је изнијела тврдњу да је Додик данас "проруски и пропутиновски настројен" и да "прима инструкције од Путина или неког другог из Русије".

-Нажалост, изгубили смо прилику јер Република Српска сад јасно даје до знања да не жели НАТО ни ЕУ - рекла је бивша предсједница Хрватске.

Она је упозорила да Путин "рекреира сфере утицаја", али да притом иде "много даље од сфере утицаја коју је Руско царство, на примјер, имало на Балкану, јер никад није било заинтересовано за Хрватску и БиХ, увек је имало интерес источно од Дрине".

-Али Путин ми у једном од отворених разговора које смо имали, рекао да је нажалост пустио Словенију и Хрватску да умакну и постану чланице ЕУ и НАТО, али да неће допустити да друге земље оду- рекла је Грабар-Китаровић.

Он  је додала да је то било прије уласка Црне Горе у НАТО, што је, како је оцијенила, било "индикативно јер су буквално покушали да изазову пуч прије него што се Црна Гора придружила".

Грабар Китаровић је изјавила и да  у Хрватској нема проруског бирачког тијела, а да су они који су отворено проруски "подстакнути економским интересима" повезаним с руским утицајем на енергетски сектор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана