Грабар-Китаровић: Из Исламске државе у БиХ се враћају хиљаде бораца

Агенције
Грабар-Китаровић: Из Исламске државе у БиХ се враћају хиљаде бораца

Дубровник - Предсједница Хрватске Колинда Грабар-Китаровић изјавила је у уторак у Дубровнику како се треба суочити с чињеницом да се из Исламске државе у БиХ враћају хиљаде бораца, а да се "не може занемарити ни утјецај неких других држава" на БиХ те је нагласила како Хрватска жели цјеловиту и политички независну БиХ, са три једнакоправна народа.

Коментишући изјаву министра безбједности БиХ Драгана Мектића, који је данас казао да су лажни и неутемељени наводи о растућој опасности од радикалног исламизма у БиХ, како је у понедјељак објавио "Вечерњи лист" позивајући се на Државну агенцију за истраге и заштиту БиХ (SIPA), предсједница Хрватске рекла је на упите новинара, како треба погледати истини у очи.

"Морамо сви погледати истини у очи и суочити се с трендовима који долазе, укључујући и повратнике из тзв. Исламске државе, из борби у Ираку и Сирији. Њих је неколико хиљада већ, а не може се занемарити ни утјецај неких других држава. Желим да БиХ остане цјеловита, у потпуности подржавамо суверенитет и политичку независност БиХ. Желим да чим прије постане чланица НАТО савеза и Европске уније. Моја жеља за све држављане БиХ, припаднике свих народа чију конститутивну једнакоправност заступам, јест да они живе у миру, просперитету и да се никада не понови ништа слично ономе што је било 90-тих година и да крену ка бољем животу у којем ће се поштивати сваки појединац без обзира на његову припадност'', рекла је Грабар-Китаровић, јавља Хина.

Нагласила је притом да жели апсолутну beybjednost уз границе Републике Хрватске.

"Република Хрватска дијели 1.001 километар границе с БиХ. Хрватски народ је један од три конститутивна народа у БиХ и имамо обавезу као једна од супотписница Даyтонског уговора", истакнула је Грабар-Китаровић.

Све лажи злочиначке политике Милошевићевог режима

Предсjедница Хрватске Колинда Грабар Китаровић рекла је како је напад на Дубровник разоткрио све лажи злочиначке политике Милошевићевог режима.

Oна је додала да је међународна заједница ''отворила очи'' тек након разарања Вуковара и Дубровника, јавља Хина.

''Немогуће је бити на Срђу и не осjећати тугу и понос. Бранитељи су нам омогућили да овдjе славимо будућност хрватског Дубровника не само као перјаницу туризма него и као водећи град регионалног развоја. Кад нисте могли бранити град оружјем бранили сте га срцем. Кроз историју је Дубровник доживио катастрофе и разарања, али никад варварство као 1991. Напад на Дубровник разоткрио је сву лаж злочиначке политике, а Дубровник је тад показао какав је и гдје припада. На разарања бројних хрватских градова међународна политика није реаговала, тек на разарање Вуковара и Дубровника отворили су очи они који нису хтјели да виде ко је агресор'', рекла је Грабар Китаровићева.

Она је нагласила да је захвална бранитељима, као и сниматељима и извјештачима који су слали снимке рата у свијет.

Обиљежавање 25. годишњице одбране Дубровника почело је у уторак на Срђу полагањем вијенаца и паљењем свијећа за погинуле бранитеље, преноси хрватски портал "Индекс".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана