Грабар Китаровић: Хрвати у БиХ осјећају се неравноправним, а у ФБиХ и несигурним

Срна
Грабар Китаровић: Хрвати у БиХ осјећају се неравноправним, а у ФБиХ и несигурним

Сарајево - Предсједник Хрватске Колинда Грабар Китаровић изјавила је да БиХ нема без Хрвата, који се сада осјећају закинутим и неравноправним, а у Федерацији БиХ и несигурним, због чега сумњају у властиту будућност у тој земљи.

"Као супотписник Дејтонског споразума, Хрватска је гарант мира у БиХ, гдје живи и хрватски народ, којем морамо обезбиједити равноправан положај. Свим народима у БиХ желим мир и просперитет, желим да БиХ постане чланица ЕУ и НАТО, јер у томе видим трајно рјешење свих питања која муче ту земљу и уопште југоисток Европе", рекла је Китаровићева за "Вечерњи лист".

Она је додала да јој је "заиста стало до БиХ", с обзиром да је ријеч о сусједној и пријатељској држави, с којом Хрватска дијели више од 1.000 километара границе, и чије безбједносно стање директно утиче на Хрватску.

Китаровићева је рекла да у БиХ треба разликовати ислам као религију мира и поштивања вриједности које и хришћанство поштује, од оних екстремиста које настоје да изобличе, искористе и изманипулишу мигрантске таласе и ислам као такав.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана