Грабар-Китаровић: Декларација о заједничком језику је маргинална ствар

klix.ba
Грабар-Китаровић: Декларација о заједничком језику је маргинална ствар

Загреб - Предсједница Републике Хрватске Колинда Грабар-Китаровић изјавила је у четвртак у Сплиту да је Декларација о заједничком језику сасвим маргинална ствар о којој уопштее не треба расправљати.

Данас у Хрватској има толико проблема, "виси преко 40 хиљада радних мјеста изравно и преко 100 хиљада људи који су повезани с кризом коју Агрокор проживљава и у том смислу им овиси егзистенција", рекла је предсједница Грабар-Китаровић, од које су новинари тражили коментар у вези с Декларацијом о заједничком језику.


"Ја мислим да је та једна декларација сасвим маргинална ствар о којој уопштее не треба расправљати јер тај некакав заједнички језик био је политички пројект који је умро заједно с бившом Југославијом и она се више никада неће поновити", рекла је предсједница Републике Хрватске.

Декларација о заједничком језику, настала након регионалних конференција "Језици и национализми", представљена је данас у Сарајеву.

У њој, међу осталим, стоји да се у БиХ, Црној Гори, Хрватској и Србији "користи заједнички, стандардни језик полицентричнога типа" те да "четири назива за стандардне варијанте не значи да су то и четири различита језика".

"Инзистирање на малом броју постојећих разлика те насилном раздвајању четири стандардне варијанте доводи до низа негативних друштвених, културних и политичких појава", наводи се, међу осталим, у Декларацији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана