Говор мржње у Хрватском сабору

Агенције
Говор мржње у Хрватском сабору

Загреб - На заједничкој сједници Одбора за људска права и националне мањине и Одбора за медије, коју је иницирала Самостална демократска српска странка у Хрватској, дошло је до жестоког сукоба и говора мржње између Милорада Пуповца из СДСС-а и хрватске политичарке Руже Томашић.

Томашићева је још једном "бриљирала" тако што је ушла у окршај с Милорадом Пуповцем.

На констатацију Милорада Пуповца, којем је било шокантно да се само седам одсто младих у анкети изјаснило да би за партнера хтјело особу друге националности, а само 15 одсто странца за комшију, реаговала је Ружа Томашић (ХСП АС)

- У чему је проблем ако је седам одсто младих рекло да жели да се уда за Србина? Ја не желим да се моје дијете уда ни за Србина, ни за Мађара, ни за Италијана, ни за Нијемца. Вољела бих да моје дијете и унуци говоре хрватским језиком - поручила је Томашићева.

Пуповац, на чију је иницијативу сазвана сједница, и који је већ у Сабору осудио "пребројавање крвних зрнаца" на ХРТ-у, утврдио је да је говор мржње на јавном сервису свеприсутан.

Пуповац је замјерио да нико на ХРТ-у не реагује кад се на стадионима виче "Убиј, убиј Србина".

- Умјесто да буде прекинут пренос, нема никаквих санкција. Штавише, касније се све релативизује - пожалио се Пуповац, а Томашићева се оправдала да су повици "Убиј Србина" трајали "јако кратко", пуно краће него они на рукометној утакмици у Београду кад су Срби вријеђали Хрвате.

Сједница је одржана поводом пријаве уредника ХРТ-а Хрвоја Зовка, међутим, најмање се расправљало о поводу сједнице.

Тако се расправа у Хрватском сабору поводом пријаве уредника ХРТ-а Хрвоја Зовка због говора мржње претворила у размјену оптужби и опет у говор мржње.

Радман

Чланови одбора између себе се чак нису могли усагласити ни о закључцима расправе. Умјесто тога генерални директор ХРТ-а Горан Радман морао је да се брани од, како је рекао, говора мржње посланика ХДЗ-а Анте Бабића.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана