Говеда шетају плажама Будве

ГС
Лутајућа стока ухваћена 2021. године
Foto: Вијести | Лутајућа стока ухваћена 2021. године

БУДВА - Представници туристичке привреде Будве, власници хотела, ресторана, издаваоци приватног смјештаја, упутили су ургентан допис државном, али и локалном Координационом тијелу, за припрему и праћење одвијања туристичке сезоне да се проблем лутајуће стоке мора хитно ријешити.

- Већ више година заредом свједоци смо ружних и неприкладних сцена на нашим плажама, зеленим површинама око наших хотела и других смјештајних објеката, као и на главним саобраћајницима и шеталиштима у општини Будва. Наиме, више крда крупне стоке са територије општине Цетиње потпуно неконтролисано и без икаквог надзора крећу се просторима који су примарно намијењени за боравак туриста, често и на ексклузивним локацијама, као што су Милочерски парк и светостефанска плажа - пише у допису достављеном редакцији “Вијести”.

Подсјећају да стока на најружнији начин “репрезентује” туристичку понуду, али и одражава недостатак воље државних органа да ријеше овај проблем.

- Према нашим информацијама, о овом проблему су упознате све државне надлежне институције, Министарство пољопривреде, Управа за безбједност хране, Ветеринарска инспекција, Управа полиције и сви надлежни органи Општине Будва, предсједник Општине Будва, Комунална полиција и инспекција…- пише у допису.

Нажалост, како додају, због њиховог индолентног односа, чак и Заштитник људских права Црне Горе био је приморан да у септембру прошле године донесе одговарајуће рјешење којим је свим наведеним институцијама наложено да тај проблем ријеши.

- С обзиром на то да се налазимо на прагу нове туристичке сезоне, уз чињеницу да због овога све чешће добијамо притужбе гостију који фотографије стоке на нашим плажама дијеле путем друштвених мрежа, а имајући у виду да осим амбијентално-естетског, овај проблем има и безбједносни аспект путем угрожавања безбједности моторизованих туриста на нашим саобраћајницама, али и путем могућег утицаја на потенцијално ширење разних зараза, сматрамо да Координационо тијело треба да учини све да се овај проблем ријеши на начин да се ова лутајућа стока хитно елиминише са јавних простора и наших приватних посједа - наводе представници туристичке привреде Будве.

Сличан допис су крајем јануара упутили и представници мјесних заједница “Брајићи”, “Бечићи”, “Свети Стефан” и “Режевићи”, који су такође од надлежних, како државних, тако и локалних служби затражили да се ријеши проблем лутајуће стоке.

Једина велика акција спроведена је у априлу 2021. када је у сарадњи Општине Будва и Министарства пољопривреде ухваћено 20 грла лутајуће стоке, која је утоварена у камион и одведена у карантин у Спуж.

Тада је најављено да је то прва у низу акција, међутим проблем лутајуће стоке је и даље актуелан, и бројни мјештани у залеђу пријављују велику штету на својим имањима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана